Rekisteröinti onnistui. Kirjaudu sisään.

Tervetuloa! Ratkaisemme. Yhdessä.

Tervetuloa! Ratkaisemme. Yhdessä.

Tarkista salasana.

“Tulevaisuus vaatii yhä investointeja, niitä ei pidä koronan vuoksi haudata”

Kun ketään ei jätetä yksin koronakriisin keskellä, syntyy luottamusta ja rohkeutta – ja pelko ja epätoivo väistyvät. Kriisi ei poista uudistusten tarvetta, vaikka aikataulu muuttuukin, kirjoittaa Sdp:n puheenjohtaja, varapuhemies Antti Rinne.

13.4.2020 Antti Rinne
5

Talven aikana pandemiaksi levinnyt koronavirus koettelee ihmisiä, yrityksiä, yhteisöjä ja valtioita joka puolella maailmaa. Erityisen vakava virus on vanhemmille ihmisille, mutta se ei ole säästänyt mitään ikäryhmää sairastumiselta. Viruksen leviämislogiikka ja syyt siihen, miksi osa sairastuu ja osa ei, ovat osin vielä hämärän peitossa. Toistaiseksi virusta vastaan ei ole rokotetta eikä varmasti vaikuttavaa lääkettä.

Tämä kaikki luo pelkoa ihmisissä, muuttaa ihmisten käyttäytymistä ja ainakin lyhyellä aikavälillä synnyttää talouteen kielteisiä vaikutuksia. Taloudellinen toiminta hiljenee, kun ihmiset omasta tahdostaan ja poliittisten päätöksien vuoksi vähentävät liikkumistaan ja kuluttamistaan. Nopeasti lisääntyvien sairaiden ja altistuneiden määrä sulkee palveluyrityksiä ja tuotantolaitoksia. 

Työttömyys, bisneksen vaikeudet ja yritysten vaikeudet, verotulojen menetys ja huomattava sosiaali- ja terveyspalveluihin, työttömyyteen sekä yritystukiin liittyvä menojen kasvu ovat nyt arkipäivää ympäri maailmaa.

Hyvinvointivaltio toimii vaikeissakin oloissa

Viruksen aiheuttamat inhimilliset ja taloudelliset ongelmat voidaan minimoida, kun pidetään kaikki mukana. Kenenkään ei pidä kokea jäävänsä yksin taistelussa virusta vastaan. Tällainen toimintatapa synnyttää luottamusta ja rohkeutta. Samalla pelko ja epätoivo väistyvät.

Toimintatapa luo myös vankkaa ja kovaa pohjaa tarvittavalle jälleenrakennukselle. Välittäminen on kova juttu, etenkin kriisin keskellä.

Kuvaamalleni toimintamallille on olemassa nimi ja muoto: se on pohjoismainen hyvinvointivaltio, jonka avulla varmistetaan kaikille turvallinen, tasa-arvoinen ja ihmisarvoa kunnioittava elämä – vaikeissakin olosuhteissa.

Virus ei pysäytä maailman muutosta

Koronakriisin jälkeen elämä jatkuu. Isot yhteiskunnalliset muutokset, joista nykyisen hallitusohjelman laatimisen yhteydessä käytiin keskustelua ja päätettiin niiden suomalaisista ratkaisumalleista, ovat edelleen täällä.

Väestön ikärakenne muuttuu, ilmaston lämpeneminen etenee, teknologinen kehitys kiihtyy ja alustatalouden vaikutus laajenee yhä uusille elämän lohkoille. Tätä maailman muutosta koronaviruskaan ei pysäytä.

Nyt ei ole aika leikkauslistoilla estää välttämättömiä investointeja tulevaisuuteen. Yhteiskunnallinen oikeudenmukaisuus edellyttää eriarvoisuuskehityksen pysäyttämistä – on sitten kysymys palveluista tai ihmisten toimeentulosta.

Hallitusohjelman tulevaisuuslinjaa, joilla niin ihmisten kuin suomalaisen elinkeinoelämän huomista vahvistetaan ja rakennetaan, on vietävä entistä määrätietoisemmin eteenpäin, vaikka toteuttamisaikataulua arvioitaisiinkin uudelleen.

Vahva hyvinvointivaltio ja sen käytännön toteutus on paras vaihtoehto selvitä koronaviruksen kaltaisista tai muista kriiseistä.

Keskustelu

14.4.2020
0
14.4.2020 Heikki Nuutila
0
14.4.2020 Tage Johansson
0
14.4.2020 Markku Anttila
0
14.4.2020 Marjatta Teirilä
0
Kirjoittajasta

Antti Rinne

Antti Rinne on Sdp:n puheenjohtaja ja eduskunnan varapuhemies. Hän oli Suomen pääministeri kesäkuusta joulukuuhun 2019.