Rekisteröinti onnistui. Kirjaudu sisään.

Tervetuloa! Ratkaisemme. Yhdessä.

Tervetuloa! Ratkaisemme. Yhdessä.

Tarkista salasana.

Tilannekuva tarkentuu: Viidennes pk-yrityksistä vakavissa vaikeuksissa

20 prosenttia pk-yrityksistä on menettänyt yli puolet laskutuksestaan. mutta joukossa on kaikilla toimialoilla toistaiseksi myös kasvajia.

9.4.2020 Atte Jääskeläinen
0

Talouskriisi.fi:n yhteistyö Accountorin kanssa tuottaa jatkuvasti tarkentuvaa kuvaa siitä, miten rajusti kysyntä on pudonnut eri toimialoilla erityisesti pienten ja keskisuurten yritysten joukossa.

Tuoreimmat tiedot torstailta kertovat seuraavaa:

  • Noin joka viides yritys on menettänyt yli puolet liikevaihdostaan maaliskuun puolivälin jälkeen, verrattuna viime vuoden vastaavaan aikaan
  • Kaikilla toimialoilla löytyy myös suurehko joukko yhtiöitä, joiden laskutus on kasvanut vuoden takaiseen verrattuna vielä tässä vaiheessa
  • Erityisen rajusti kriisi on kohdellut hotelli- ja ravintola-alaa sekä taiteen, virkistyksen ja viihteen alalla toimivia yrityksiä ja yhdistyksiä

Majoitus- ja ravitsemuksen toimialalla kahden viime viikon aikana laskutus on ollut yli puolet pienempi kuin vuosi sitten samaan aikaan. Vakavia vaikeuksia on tällä alalla jo noin 40 prosentilla yrityksistä. 

“Nämä aiheuttavat vähintään lomautuksia mutta myös irtisanomisia ja toiminnan lopettamisia mikäli tilanne ei nopeasti parannu”, sanoo Accountorin strategiajohtaja Petri Karjalainen.

Toimialatasolla nousijoina erottuvat sosiaali- ja terveysala sekä rakentaminen.

Teollisuudessa ja viestinnässä viidenneksellä yrityksistä liikevaihto on vähentynyt merkittävästi. Toisaalta näillä toimialoilla on merkittävä joukko yrityksiä joiden myynti ei laskutuksella mitattuna ole vielä pudonnut.

Pääsiäisen jälkeen valmistuvat tiedot siitä, miten paljon laskujen maksaminen on viivästynyt ja miten maksukyvyttömyys on kehittynyt.

Kirjoittajasta

Atte Jääskeläinen

Atte Jääskeläinen on LUT-yliopiston Professor of Practice ja median strategiaa ja kulttuurimuutoksia Euroopassa konsultoiva yrittäjä. Hän on toiminut aiemmin muun muassa Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan johtajana, STT:n toimitusjohtajana ja päätoimittajana sekä taloustoimituksen esimiehenä Helsingin Sanomissa.