Rekisteröinti onnistui. Kirjaudu sisään.

Tervetuloa! Ratkaisemme. Yhdessä.

Tervetuloa! Ratkaisemme. Yhdessä.

Tarkista salasana.

Suuri maskinetsintä jatkuu uusilla käänteillä

Saisiko maailmalta suojamaskeja Suomen terveydenhuollon käyttöön? Viime sunnuntaina kerroimme, kuinka talouskriisi.fi:n aktivistit ryhtyivät tutkimaan markkinaa. Nyt luvassa olisi tunnetun valmistajan 3M:n maskeja miljoonittain. Kauppaehdotkin ovat parantuneet, mutta hinta on korkeampi kuin kiinalaisten merkkien.

30.4.2020 Atte Jääskeläinen
13

Lue myös: MTV:n uutinen, jossa Timo Metsolan haastattelu

Lue myös: Suuryritykset auttavat Huoltovarmuuskeskusta hankinnoissa

Nokian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa postasi kolmisen viikkoa sitten LinkedIn-tilillään, että Nokialla olisi käytössään satojen henkien hankintaorganisaatio ja “syvä halu auttaa”. Elinkeinoelämä kokosi yritysjoukon auttamaan.

Sama syvä halu auttaa oli talouskriisi.fi:n taustajoukoissa useilla yrittäjillä ja vaikuttajilla. Heillä on liike-elämän kokemusta kaupanteosta ja suhteita ympäri maailman. He päättivät tutkia, saisiko markkinoilta maskeja.

Näin käynnistyi operaatio, josta kerroimme viime sunnuntaina. Vieläkään maskeja ei ole saatu Suomeen, mutta paljon uuttakin on tapahtunut.

Tanskalainen tarjoaja, josta alkuperäisessä tekstissä kerroimme, on parantanut kauppaehtoja. Nyt kauppahinta vapautettaisiin kokonaan sulkutililtä vasta tavaran saavuttua Suomeen ja rahtikin maksettaisiin. Uudessa tarjouksessa tarjotaan myös maailmalla tunnetun ja halutun 3M.n maskeja, tosin huomattavasti kiinalaisia merkkejä korkeampaan hintaan.

Uusin tarjous on määrittelyn mukaan 3M:n mallia 1860 N95. CIF tarkoittaa, että rahti ja vakuutukset on maksettu määränpäähän.

Mutta maskeja ei ole vielä Suomeen saatu. Mitä on tähän mennessä tapahtunut? 

  • Tämän jutun seuraamista helpottaa, jos tietää miten maskit luokitellaan. Terveydenhuollossa käytetään suodattavia puolinaamareita eli FFP2 tai FFP3 – hengityksensuojaimia
  • FFP2-suojainten (toisen standardin mukaan vastaava luokka on KN95) kokonaissuojausteho on 94 %
  • FFP3-suojainten kokonaissuojausteho on 99 %

Lue myös: Pieni Suomi seikkailee nyt suojamaskien villissä maailmassa

Korea meni kiinni, mutta Kiinasta saa

Huhtikuun puolivälissä talouskriisi.fi:n aktiivi otti yhteyttä Koreaan liike-elämässä toimivaan perhetuttuunsa. Selvisi, että Korea oli juuri kieltänyt suojaimien viennin maasta. Perhetuttu ryhtyi rakentamaan sen sijasta yhteyksiä Kiinaan ja löysi sieltä useita varteenotettavia kontakteja.

Sieltä löytyi toimittaja, jonka kautta voisi hankkia

  • KN95 (FFP2) -suojaimia noin 1,15 € / kappale
  • Kertakäyttöisiä suojaimia noin 0,22 € / kappale

Kontakti varoitti, että kaikessa olisi hankaluutena se, että toimitusketjut ovat poikkeukselliset. Lentoja on vähän, ja niistä on vaikea saada tietoja, ja lentorahdista myös. Korealainen kumppani on kuitenkin varmasti luotettava välikäsi. 

Hänen neuvojensa mukaan nykytilanteessa, kun kaikki suojaimet viedään käsistä, prioriteettina tulisi olla toimituksen nopeus ja tuotteen laatu, eikä hinta.

“Pidäthän mielessä, että luottamus on meille kaikki kaikessa”, perhetuttu viestitti. “Jos emme löydä Suomen vaatimuksiin sopivia tuotteita emme voi edetä, koska emme halua menettää luottamustamme ja kasvojamme. Teemme kuitenkin parhaamme.”

Näytekappaleet ovat matkalla Suomeen. Yhteydet ovat hitaat.

Yhdysvaltalainen agentti myy maskeja Kiinasta

Samaan aikaan kuin Korean-keskustelu alkoi, eräs talouskriisi.fi -yhteisön jäsen otti yhteyttä, ja kertoi tilanneensa muutamia näytekappaleita hengityssuojaimista amerikkalaiselta toimittajalta.

Hän aloitti keskustelut yhdessä kahden muun jäsenen kanssa, ja he keräsivät lisätietoja. Selvisi, että kauppa todellakin olisi mahdollinen, koska maskit tulisivat Kiinasta eikä yrityksen kotipaikasta Kaliforniasta. Yhdysvalloistakaan suojaimia ei saa viedä ulkomaille.

Toimittaja teki asiasta alustavan tarjouksen. Noin viikko sitten käytiin puhelinneuvottelu, ja mukaan liittyi vielä yksi uusi yhteisömme jäsen.

Sovittiin, että tavarantoimittaja lähettää lisätietoja ja näytteet tuotteista Suomeen. Kaikki lisätiedot eivät ole vielä saapuneet. Tämän kontaktin ensimmäinen tarjous oli:

  • N95 -suojaimia 2-3 miljooonaa kappaletta, hinta tilaushetken markkinatilanteen mukaan.
Näyte KN95-luokan suojaimesta saapui postitse. Testaaminen VTT:llä vaatii vähintään viisi samanlaista maskia.

Tarjoajan mukaan saatavilla olisi jatkossa kymmenien miljoonien suojaimien eriä, mutta saatavuus vaihtelee jatkuvasti. Tarjous pyydettiin pienemmästä erästä, jotta suojainten laadusta voisi varmistua.

Jäsenet saivat myös karvaan opetuksen: VTT voi testata suojaimia vain, jos niitä on vähintään viisi kappaletta kustakin maskityypistä. Suomeen pikapostissa tulleessa näyte-erässä ei tätä määrää ollut. Uudet näytteet ovat matkalla useita eri reittejä pitkin, Yhdysvaltojen, Britannian ja Skandinavian-agentin kautta ja vielä uudestaan suoraan postissa Kiinasta Suomeen.

Romanialainen olikin tanskalainen

Kolmas johtolanka löytyi Romaniasta. 

Yhteisömme jäsen otti yhteyttä erääseen talouskriisi.fi:n aktiiviin, ja kertoi tuntevansa ihmisiä, jotka ovat tilanneet lentokoneellisen suojavarusteita Romaniasta. Hänen käsityksensä oli, että tehdas on Romaniassa eli EU:n alueella.

Keskustelussa todettiin, että lisätiedot ovat tarpeen. Niiden mukaan valmistus tapahtuisikin Kiinassa, ja suuriakin määriä on mahdollista saada.

Ensimmäinen tarjous saatiin vajaa viikko sitten. Sen allekirjoitti Tanskan Odensessa toimiva yritys United Medical Supply A/S. Näytekappaleet ovat lupauksen mukaan matkalla.

Ote Tanskalaisen yhtiön nimissä tehdystä tarjouksesta. Määrät ovat huomattavia.

Yrityksen virallisella nimellä ei alunperin löytynyt Tanskasta tietoja, mutta ilmoitettu emokonserni löytyi, ja se toimii it-konsultoinnissa. Omistaja on vakavarainen liikemies. Konsernilla on tytäryhtiö, jonka toimialaa on sairaalatarvikkeiden tukkukauppa, mutta pääosin se on viime vuodet toiminut sijoitusyhtiönä. Nyt sen nimi on muutettu, ja se täsmää.

Yritys kertoi välittävänsä Unicefille 100 miljoonaa maskia, jotka toimitetaan seuraavan kahden viikon aikana. Yrityksen edustajan yritysryhmällä on toimintaa Romaniassa, mutta Helsingistä käsin sen taustoja on haastava tarkastaa.

Kaikissa kaupoissa riskinä on, että jos kauppahinnasta osakin maksettaisiin myyjälle etukäteen ilman sulkutilijärjestelyä, mitä tahansa saattaisi tapahtua. Kaikki taustat pitäisi selvittää perusteellisesti.

Oletko kiinnostunut tutkimaan tarjouksia? Ota yhteyttä!

Tiedätkö enemmän suojavarustemarkkinoista? Kerro meille!

Keskustelu

27.4.2020 Jorma Eloranta
0
27.4.2020 Mats Mickos
0
27.4.2020 Mats Mickos
0
27.4.2020 Morten Reimers
0
27.4.2020 Pasi Lauri
0
27.4.2020 Pekka
0
28.4.2020
0
28.4.2020 Lauri Valli
0
30.4.2020 Lauri Valli
0
5.5.2020 Eero Niskanen
0
5.5.2020 Eero Niskanen
0
8.5.2020
0
15.5.2020 Peter Holmqvist
0
Kirjoittajasta

Atte Jääskeläinen

Atte Jääskeläinen on LUT-yliopiston Professor of Practice ja median strategiaa ja kulttuurimuutoksia Euroopassa konsultoiva yrittäjä. Hän on toiminut aiemmin muun muassa Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan johtajana, STT:n toimitusjohtajana ja päätoimittajana sekä taloustoimituksen esimiehenä Helsingin Sanomissa.