Kansanterveyden lisäksi koronapandemia on vienyt myös maailmantalouden teho-osastolle. Talouden elvyttämisessä on syytä ottaa kaikki keinot käyttöön. Kunnollinen yhteinen eurooppalainen finanssipoliittinen elvytysohjelma olisi Suomen edun mukainen, kirjoittaa Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn.

Koronapandemia on iskenyt kovaa kansanterveyteemme. Todennettuja tartuntatapauksia on pelkästään Suomessa tuhansia, maailmalla puhutaan miljoonista. Kansanterveyden lisäksi koronapandemia on vienyt myös kansantaloutemme teho-osastolle – oikeastaan koko maailmantalouden. Ihmishenkien suojelemiseksi tehdyt eristystoimet ovat romahduttaneet taloudellisen toimeliaisuuden: maailmanlaajuiset tuotantoketjut ovat häiriintyneet, yrityksiä on ajautunut maksuvaikeuksiin ja lomautusten aalto koettelee palkansaajien toimeentuloa.
Taantuma on käsillä myös Suomessa. Suomen Pankin melko tuoreen arvion mukaan Suomen talous supistuu 5–13 prosenttia tänä vuonna. Näistä suotuisamman skenaarion toteutuminen on alkanut näyttää epätodennäköiseltä. Paljon riippuu siitä, kuinka kauan rajoitustoimia joudutaan jatkamaan ja kuinka hyvin talouspolitiikalla onnistutaan torjumaan konkursseja ja työttömyyttä. Riski yritysten konkurssiaallosta ja suurtyöttömyydestä kasvaa sitä suuremmaksi, mitä pidempään kriisi kestää.
Kaikki keinot käyttöön
Talouden elvyttämisessä on syytä ottaa kaikki keinot käyttöön, jotta vältetään isot, pitkäaikaiset vauriot. Avainasemassa on rahoituksen kanavoiminen sitä tarvitseville yrityksille. Moni yrittäjä on nyt kovilla. Monen suomalaisen työpaikka on nyt kiinni yrityksen selviytymisestä.
Keskuspankin tehtävänä kriisissä on pyrkiä varmistamaan edullinen rahoitus huolehtimalla kasvaneista likviditeettitarpeista. Eurojärjestelmä tekee pandemiaan liittyviä sekä muita velkakirjojen ostoja vuonna 2020 yli 1 000 miljardin euron edestä. Pankit saavat lisäksi pidempiaikaista rahoitusta erittäin suotuisin ehdoin. Myös vakuusehtoja on helpotettu.
Suomen hallituksen päätös valtiontakausten ja suorien tukien myöntämisestä selviytymistaistelua käyville yrityksille on välttämätön toimivan yrityskentän säilyttämiseksi. Suomen Pankin päätös palauttaa toimintansa kotimaisilla yritystodistusmarkkinoilla puolestaan turvaa yritysten lyhytaikaisen rahoituksen saatavuutta. Maaliskuun 17. päivä aloitetun yritystodistusohjelman maksimikoko on 1 000 miljoonaa euroa
Yhteistyöllä vältämme jälkitaudit
Kriisiä ei kuitenkaan hoideta vain kotimaisin voimin. Myös eurooppalaista ja maailmanlaajuista yhteistyötä tarvitaan. Kunnollinen yhteinen eurooppalainen finanssipoliittinen elvytysohjelma olisi Suomen etu, koska olemme hyvin riippuvaisia Euroopan talouden kehityksestä.
Me suomalaiset olemme yhdessä selviytyneet pahemmistakin paikoista. Kun teho-osastolta päästään ja toipuminen pikku hiljaa alkaa, on entistäkin tärkeämpää huolehtia toisistamme – niin Suomessa kuin maailmallakin. Yhteistyöllä vältämme haitalliset jälkitaudit.