Rekisteröinti onnistui. Kirjaudu sisään.

Tervetuloa! Ratkaisemme. Yhdessä.

Tervetuloa! Ratkaisemme. Yhdessä.

Tarkista salasana.

Suomi elpyy nyt vauhdilla: Pk-yritysten myynti jo viime vuoden tasolla

Suomen avaaminen kesäkuun alussa näyttää palauttaneen talouden uskomattoman nopeasti takaisin toimintaan. Matkailu kituu yhä, samoin ravintolat, mutta koko talouden tasolla pk-yritysten myynti on jo ylittänyt vuoden takaisen tason.

12.6.2020 Atte Jääskeläinen
0

Pienten ja keskisuurten yritysten liikevaihto on palannut koronan ensimmäisen vaiheen jälkeen lähes uskomattomalle tasolle. Myynti on Accountorin talousjärjestelmistä keräämien tietojen mukaan jo korkeammalla kuin vuosi sitten.

“Erityisen ilahduttavaa on, että kaikki toimialat näyttäisivät toipuvan”, sanoo Accountorin strategiajohtaja Petri Karjalainen.

Tässä listaa positiivisista uutisista:

  • Laskujen määrä ylitti touko-kesäkuun vaiheessa viime vuoden tason
  • Lähetettyjen laskujen keskisumma oli korkein tänä vuonna.
  • Elpyminen perustuu kotitalouksien kulutuksen käynnistymiseen, yritykset säästävät yhä. Tästä kertoo käteismyynnin suuri osuus
  • Koko pk-sektorin yritysten arvioitu liikevaihto jo yli viime vuoden vastaavan ajan liikevaihdon

Matkailu- ja ravintola-alalla tehdään puolet normaaleista kesäkuun työtunneista. Yrityksistä 87 prosenttia on alkanut ottaa vastaan käteistilityksiä eli ne ovat palanneet toimintaan.

  • Ravintoloissa ja kahvuiloissa käteismyynti on nyt noin 65% viime vuoden kesäkuun alun tasosta.
  • Hotelli- ja majoitussektorilla käteismyynti on tasolla 40% verrattuna viime vuoteen.

Joka kymmenes liike voi jäädä kiinni

Kymmenen prosenttia pienistä myymälöistä ja erikoisliikkeistä on edelleen kiinni. On mahdollista, että ne pysyvät suljettuina, Accountor arvioi.

Matkailu- ja ravintola-alalla kesäkuun myynti on noin kaksinkertainen normaaliin maaliskuun myyntiin nähden. Kesä on huippusesonkia alalle, joten menetykset normaalista ovat tällä alalla edelleen suuret.

Myynti kertyy käteiskaupasta

Vielä kuukausi sitten kriisi näytti siirtyneen vahvasti kauppaan ja tukkukauppaan. Nyt pahimmat ongelmat siellä näyttäisivät väistyneen. Tukkukaupassa laskutus on noin kymmenen prosenttia viime vuotta jäljessä.

Myynni lisääntyminen painottuu käteiskauppaan. Tällä perusteella voi olettaa, että kuluttajat ovat lähteneet liikkeelle mutta yritykset säästävät yhä.

Lisää hyviä uutisia: rakentamisen ja teollisuuden elpyminen jatkuu ja ne ovat jo ylitse viime vuoden vastaavan ajan liikevaihtotason.

Mielenkiintoista on, että teollisuudessakin myynti on käteisvetoista. On mahdollista, että osa tästä selittyy kuluttajamyynnillä, mutta osa voi johtua haluttomuudesta ottaa luottoriskiä ostajista eli tuotteet myydään mieluummin käteisellä. Myöhässä maksettujen laskujen osuus on teollisuudessa korkealla. Myös luottokorttiostot luokitellaan tässä käteismyynniksi.

Kirjoittajasta

Atte Jääskeläinen

Atte Jääskeläinen on LUT-yliopiston Professor of Practice ja median strategiaa ja kulttuurimuutoksia Euroopassa konsultoiva yrittäjä. Hän on toiminut aiemmin muun muassa Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan johtajana, STT:n toimitusjohtajana ja päätoimittajana sekä taloustoimituksen esimiehenä Helsingin Sanomissa.