Rekisteröinti onnistui. Kirjaudu sisään.

Tervetuloa! Ratkaisemme. Yhdessä.

Tervetuloa! Ratkaisemme. Yhdessä.

Tarkista salasana.

Ravintolatuki on liian vähän, liian myöhään – Ravintolat tarvitsevat tukea ensi vuoteen asti

Ravintolatuki on riittämätön alalle, joka on poikkeustilassa hyvin pitkään. Alan tulevaisuuden turvaamiseksi tarvitaan pidempiaikaisia suunnitelmia, kirjoittaa Pekka Leiviskä.

7.5.2020 Pekka Leiviskä
0
Ravintolatuki kattaa vasta ravintoloiden sulkuajan.
Ravintolatuki kattaa vasta ravintoloiden sulkuajan toukokuun loppuun asti. Haasteet jatkuvat paljon pidempään. Japanilainen perheravintola Mashiro Helsingin Vallillassa kuvattiin koronakriisin alkuvaiheessa 30. maaliskuuta 2020. Kuva Vesa Moilanen / Lehtikuva

Nyt se on kohta tulossa. Ravintolatuki, joka olisi pitänyt saada heti. Sitä ennen valtio on ehtinyt tukea monenlaisia kehityshankkeita, joiden joukossa paljon it-konsulttiyhtiöitä ja jonkin verran epäilyttäviä yrityksiä. Nyt kun ravintoloiden rajoitukset ovat loppumassa, valtio saa vihdoin aikaiseksi mallin, jolla korvataan pieni osa tilanteen aiheuttamista tappioista ravintoloille.

Ei siis ihme, että matkailu- ja ravintoalan yritysten edunvalvontajärjestö MaRa kertoi eilen tuoreeltaan hallituksen esityksen jälkeen, että tuhannet toimialan yritykset uhkaavat ajautua konkurssiin ilman omaa syytään. MaRa kummeksui myös sitä, että esitys ei koske henkilöstöravintoloita

Ehkä vieläkin suurempi ongelma on, että tulevaisuuden osalta ravintolatuki ei ratkaise mitään. Tänään eduskunnalle annettava ehdotus pitää sisällään vain 4.4-31.5 ajalta maksettavia korvauksia myynnin menetyksistä.

Jos tämän kummempia tukia ei alalle tule, konkurssiaalto on valtava.

Ravintoloiden pitää toukokuun jälkeen varmistaa, että asiakkaat eivät istu liian lähellä toisiaan. Se vähentää asiakaspaikkoja.

Harva suomalaisista puolestaan uskaltaa vielä kesäkuussa kulkea normaalisti töissä ja ravintoloissa, mikä vähentää asiakasmääriä. Puhumattakaan siitä, että jo yli 170 000 suomalaista on lomautettu, mikä vähentää heidän halujaan käyttää rahaa ravintoloissa.

Arvonlisäveroalennus olisi hyvä keino

Jos – ja toivottavasti koska – poliittiset päättäjät haluavat estää ravintoloiden konkurssiaallon ja kymmenien tuhansien työttömyyden, mallia pitää ottaa ulkomailta. Ravintola-alalla on kehuttu jo aiemmin Tanskan mallia, jossa osana pakettia valtio sitoutui maksamaan valtaosan työntekijöiden palkoista. Vertailua eri maiden tukipaketeista ovat tehneet myös EVA ja Pellervon taloustutkimus.

Nämä vertailut ovat kuitenkin siinä mielessä vanhoja, että nyt pitää alkaa miettiä akuutin kriisin ylitse. Poikkeustilanne tulee kestämään näillä näkymin ensi vuoden puolelle. Siksi Saksa on ilmoittanut, että maa alentaa ravintoloiden arvonlisäveroprosentin 19 prosentista 7 prosenttiin ensi vuoden kesäkuun loppuun asti.

Verotuksen kautta toteutettava tuki on myös siinä mielessä hyvä, että se tukee yrityksiä hyvin tasapuolisesti. Siksi alv-kannan alennus olisi syytä vähintään ottaa harkintaan Suomessakin.

Mara ehdotti keskiviikkona, että majoituspalvelujen ja muiden 10 prosentin arvonlisäverokannassa olevien matkailu-, urheilu- ja kulttuuripalvelujen arvonlisävero alennettaisiin 5 prosenttiin 24 kuukaudeksi. Lisäksi MaRa esitti, että ravintolaruoan ja anniskelun arvonlisävero alennettaisiin 10 prosenttiin 12 kuukaudeksi.

Taloustieteilijä Mika Maliranta ehdotti jo aiemmin näillä sivuilla arvonlisäveron poistamista ravintoloilta väliaikaisesti. Hän heitti ilmoille myös ajatuksen negatiivisesta arvonlisäverosta ravintoloille. Sen ideana on, että valtio tukisi niitä ravintoloita, jotka keksivät keinoja kasvattaa myyntiä.

Muitakin tukivaihtoehtoja voisi kehittää. Ideoita voi etsiä vaikka etätyöntekijän arjesta. Jos välillä tekee mieli ravintolaruokaa ja lähellä ei ole mieleistä ravintolaa, pitää kesken työpäivän lähteä hakemaan ruokaa tai tilata kotiin. Kotiinkuljetuksen maksu voi kuitenkin kirpaista. Voisiko valtio tukea kotiinkuljetusta jollain tavalla?

Oleellista on nyt ymmärtää, että poikkeustoimet jatkuvat pitkään ja sinä aikana ei kannata päästää konkurssiin sellaisia yrityksiä, joiden palveluita ihmiset haluavat käyttää kriisin jälkeen. Tällaista konkursseja estävää tahtoa ei hallituksen ravintolatuen ehdotuksesta näy.

Onko valtion ravintolatuki riittävä? Miten sinä tukisit ravintoloita? Kerro meille kommenteissa.

Talouskriisi.fi järjestää 14.5.2020 fasilitoidun keskustelun ravintoloiden pelastamisesta. Katso saman tien, mistä on kyse!

Kirjoittajasta

Pekka Leiviskä

Vapaa toimittaja ja luova kynäilijä. Pekka Leiviskä kirjoittaa ja analysoi erityisesti talouden, yrittämisen ja työelämän ilmiöitä.