Ravintolat ovat yhä kiinni vaikka korona tyrehtyi – maakunnat vaativat taloutta auki
Hallitus on määrännyt ravintolat pidettäväksi kiinni koko Suomessa toukokuun loppuun asti. Esimerkiksi Pohjois-Karjalassa ja Oulussa rajoituksia haluttaisiin purkaa mahdollisimman pian, sillä uusia koronavirustartuntoja ei ole vähään aikaan tullut.

Koko maan kattavista rajoitustoimista halutaan eroon. Tämä on se viesti, joka alkaa kuulua yhä selkeämmin eri puolilta Suomea. Syynä on se, että rajoitustoimille ei nähdä perusteita.
“Meillä ei ole yli kolmeen viikkoon tullut yhtään uutta koronavirustartuntaa. Olisimme jo aiemmin kaivanneet sitä, että rajoituksia olisi voitu purkaa alueellisesti. Nyt me kärsimme tästä tilanteesta turhaan”, Pohjois-Karjalan Yrittäjien toimitusjohtaja Merja Blomberg kertoo.
Blombergin mukaan Pohjois-Karjalassa on kuntia, joissa ei ole koko aikana ollut yhtään tartuntaa ja silti tiukat rajoitukset ovat voimassa.
Myös Oulun seudulla koronavirustilanne on varsin hyvin hallinnassa, minkä takia tilanne turhauttaa.
“Rajoituksia pitäisi saada purkaa heti täällä. Täällä on viimeisen puolen vuoden aikana kuollut koronaan paljon vähemmän kuin itsemurhiin. Miksi koko yhteiskunta pitää pysäyttää, kun tauti on jossain päin Suomea”, Oulun kaupungin elinkeinoelämän kehittämisyhtiö BusinessOulun johtaja Juha Ala-Mursula kertoo.
Rajoitusten nopeaa purkamista kannatetaan yhä useammassa maakunnassa. Viime viikon perjantaina Yle uutisoi, että puolet maakuntajohtajista olisi kaivannut alueellisuutta jo aiempiin rajoituksiin. He myös toivoivat, että rajoituksia puretaan alueellisten tilanteiden perusteella.
Arkielämä näyttää toiselta Joensuussa
Blomberg kertoo, että kun uusia koronavirustartuntoja ei ole pitkään aikaan tullut, näyttää arkielämä Joensuussa hyvin erilaiselta kuin pääkaupunkiseudun kuplassa. Hänen näkökulmastaan tuntuu kummalliselta, että etätöitä pitäisi jatkaa vielä kesäkuun loppuun asti.
Hän itse työskentelee muiden yrittäjäjärjestön työntekijöiden kanssa samalla toimistolla.
“Alakerrassa on ravintola, josta haemme ruokaa ja tulemme tänne toimistolle syömään yhteiseen tilaan. Ihan yhtä hyvin voisimme syödä ravintolassa.”
Blomberg kertoo, että yrityksiin korona on silti vaikuttanut voimakkaasti, sillä ihmiset pelkäävät asioida kaupoissa tai siirtävät ostoksiaan työpaikan menettämisen pelossa.
Valta alueellisille toimijoille
Blomberg ja Ala-Mursula eivät kritisoi hallituksen asettamia rajoituksia, sillä esimerkiksi Pohjois-Karjalan alueella ennusteet näyttivät tartuntahuipun asettuvan toukokuulle. Rajoitukset kuitenkin auttoivat viruksen kuriin saamisessa ja huippu koitti jo huhtikuussa.
Nyt valtaa pitäisi kuitenkin siirtää aluehallintavirastoille, kunnille ja alueellisille sairaanhoitopiireille. Ne voivat tartuntalain mukaan asettaa rajoituksia.
Toistaiseksi valmiuslaki antaa hallitukselle mahdollisuuden rajoittaa yritysten ja julkisten laitosten toimintaa näiden viranomaisten ylitse. Valmiuslaki on näillä näkymin voimassa kesäkuun loppuun asti.
Blomberg ja Ala-Mursula eivät usko, että ravintoloita voitaisiin avata alueilla ennen toukokuun loppua. Sinne saakka valtion asettama kielto ravintoloille on voimassa.
Ala-Mursula on tyytyväinen, että hallitus julkisti ohjeet ja ehdot ravintoloiden avaamiseen. Nyt ravintolat voivat arvioida, pystyvätkö ne rakentamaan kannattavaa liiketoimintaa rajoitusten puitteissa.
Ehtoihin kuuluu esimerkiksi se, että ravintoloiden pitää puolittaa asiakaspaikat ja varmistaa kaikille asiakkaille pöytäpaikka. Buffet-pöydät eivät ole sallittuja. Hallituksen esityksen mukaan muutokset toteutetaan tartuntalain väliaikaisella muutoksella, joka olisi voimassa 31. lokakuuta 2020 asti.
Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) kertoi myös tiedotustilaisuudessa, että myöhemmin hallitus voi mahdollistaa sen, että lievennyksistä voitaisiin päättää alueellisesti.
Voit lukea tarkemmin vapauttamisen ehdoista valtioneuvoston tiedotteesta.
Tehdäänkö omatekoinen lama?
Ala-Mursulan mielestä julkisuudessa tuntuu vähän unohtuneen, että yhteiskunta ei pyöri ilman yrityksiä. Siksi nyt pitäisi kiinnittää enemmän huomiota siihen, miten yrityksille luodaan edellytyksiä toimia mahdollisimman normaalisti.
Myös Blomberg on huolissaan yritysten tilanteen heikentämisestä turhaan joillain alueilla.
“Suomen kansantalous ei kestä pitkäkestoisia rajoituksia. Nyt ei pitäisi lähteä itse tekemään pitkäkestoista lamaa.”
Pohjois-Karjalan Yrittäjien toimitusjohtaja Merja Blomberg
Suomen talous on pitkälti riippuvainen viennistä. Koronaviruksen kukistamiseen muissa maissa Suomi ei voi osallistua, joten nyt alueilla on pyritty kannustamaan paikallisten palveluiden käyttöön.
Ala-Mursula kertoo, että Oulun seudulla on ollut kampanja, joissa on mainostettu esimerkiksi paikallisia sisustusliikkeitä. Kesäksi suunnitellaan kampanjaa, jossa mainostetaan paikallisia elämyksiä ja ravintoloita.
Ala-Mursula kertoo, että Oulun seudulla ihmisten käyttötileillä on 1,5–2 miljardia euroa.
“Jos tästä 50 miljoonaakin euroa saataisiin kiertämään paikalliseen talouteen, siitä saisi useampi kokki särvintä leivän päälle.”
Pelkoa pitää lieventää
Ihan kaikkia kokoontumisrajoituksia Blomberg ja Ala-Mursula eivät halua poistaa kerralla. He ymmärtävät, että laajat kokoontumiset ovat riski. Turhasta pelosta pitäisi kuitenkin päästä eroon.
“Nyt pitäisi kansallisesti saada se viestitettyä, että monessa paikassa uskaltaa liikkua. Ei se tauti joka kulman takaa iske”, Ala-Mursula sanoo.
Rajoitusten vapauttamisen edellytyksenä on myös se, että tartuntaketjut voidaan jäljittää. Sekä Ala-Mursula että Blomberg ovat sitä mieltä, että alueilla on riittävästi henkilökuntaa jäljittää mahdolliset tartuntaketjut, jos uusia tartuntoja alkaa ilmetä.
Norjan raja auki
Oulusta on Norjan rajalle matkaa noin 500 kilometriä. Silti Ala-Mursulan toivelistalla Norjan rajan aukaiseminen tulee heti ravintolarajoitusten purkamisen jälkeen.
Normaalina kesänä Pohjois-Norjasta tulee Oulun seudulle noin 30 000 norjalaista nauttimaan lämmöstä ja halvoista hinnoista.
“He käyvät teettämässä autojen huollot, ostamassa silmälaseja ja vaatteita sekä syömässä ja juomassa täällä. He ovat tosi hyviä rahankäyttäjiä. Jotkut heistä ovat täällä alueella 2–3 viikkoa.”
Esimerkki kertoo paljon myös siitä, että alueellisesti tarpeet voivat olla hyvin erilaiset. Senkin takia olisi tärkeää, että päätökset rajoitusten tekemisistä ja niiden vapauttamisesta tehtäisiin mahdollisimman pian alueilla eikä vain Helsingissä.
Mitä rajoituksia pitäisi purkaa ja mitä pitää yllä alueellasi? Tuo näkemyksesi keskusteluumme!