Rekisteröinti onnistui. Kirjaudu sisään.

Tervetuloa! Ratkaisemme. Yhdessä.

Tervetuloa! Ratkaisemme. Yhdessä.

Tarkista salasana.

Kerro ongelma tai kysy. Ratkaisemme Suomen ongelmia yhdessä.

Tarkista salasana.

Miten immuniteetin saaneet auttavat yhteiskuntaa?

12.4.2020 Helena Service
3

Esillä on ollut paljon keskustelua vasta-aine-testauksesta ja immuniteetin saaneiden henkilöiden mahdollisuuksista palata työelämään.

Tulisi kuitenkin tehdä myös strategia siitä, miten näiden immuniteetin saaneiden ihmisten panosta voitaisiin hyödyntää mahdollisimman nopeasti ja tehokkaasti. He voivat olla korvaamaton apu terveydenhuollossa ja sosiaalipuolella, missä kontakteja ja leviämisen riskejä on paljon ja toisaalta edistämässä yrityselämässä rajoitusten purkua.

Immuniteetin kestoahan ei tiedetä, mutta oletuksena ilmeisesti on, että se on parista kuukaudesta pariin vuoteen. Immuniteetin saaneita voisi vaikka rekrytoida tarjoilijoiksi terasseille, kun ollaan siinä vaiheessa tai kassoille. Heitä tarvitaan koti- ja vanhustenhoidossa.

Mahdollisuuksia on monia ja osa voi vaatia eduskunnalta ja hallitukselta toimia. Lomautettuja ja työttömiä on paljon ja moni töissäkin käyvä immuniteetin saanut haluaisi varmasti kantaa kortensa kekoon.

Jotta talouden isku olisi mahdollisimman lyhyt, tulisi suunnitelma ja koordinointi immuniteetin saaneiden voimavaran valjastamiseksi tehdä nyt etukäteen, kun vasta-aine-testejä odotetaan. Esimerkiksi valmiiksi tehdyt nopeat rekrytointikanavat, mistä immuniteetin saanut voi etsiä itselleen töitä joko vapaaehtoisena tai työntekijänä tulisi olla kunnossa.

Toisaalta tulisi varmistaa, etteivät ihmiset pyri sairastamaan koronaa saadakseen immuniteetin, koska sillä olisi tuhoisia seurauksia.

Immuniteetin saaneiden määrä tulee tietoon vasta, kun vasta-ainetesteistä kertyy enemmän kokemusta. Mitä pienempi joukko on, sitä tehokkaammin tulisi mahdollistaa heidän hakeutumisensa talouden ja julkisen sektorin kriittisimpiin pullonkauloihin. Nopeus ja ajoissa tehty strategia on talouden ja terveyden kannalta valttia.

Keskustelu

12.4.2020 Timo Raunio
0
13.4.2020 Mika Rautio
0
17.4.2020 Pekka Nurminen
0