Rekisteröinti onnistui. Kirjaudu sisään.

Tervetuloa! Ratkaisemme. Yhdessä.

Tervetuloa! Ratkaisemme. Yhdessä.

Tarkista salasana.

Kerro ongelma tai kysy. Ratkaisemme Suomen ongelmia yhdessä.

Tarkista salasana.

Voisiko joku laskea ennusteita epidemiasta eri parametreilla

8.4.2020 Tom Weckström
0

Voisiko jokin taho, vaikka tästä verkostosta tai sitten viranomaisten puolelta, alkaa laskemaan ennusteita epidemian kestolle Suomessa eri parametrien arvoilla laskettuna?

Sääennusteissa käytetään hyvää visualisointia ennusteen tarkkuudesta. Voitaisiinko hyödyntää tähänkin? Ennusteen epävarmuus on tässä tärkeä kommunikoida, mutta olisi myös erittäin tärkeää yritysten ja yhteiskunnan varautumisen kannalta, että olisi edes jotain arvioita, jotka on tehty avoimesta datasta ja avoimella menetelmällä ja jotka avoimesti kerrottaisiin.

Emme vielä tunne kaikkia koronaepidemian kestoon vaikuttavia parametreja (tarttuvuus / R-arvo, kuolleisuus, taudin kesto, tehohoidon ja sairaalahoidon kapasiteetti, tämänhetkinen immuunien määrä väestöstä, jne.) mutta arvioita (tyyliin R on välillä 1,8 - 3) varmasti voidaan näille parametreille antaa. Arvioiden pohjalta voidaan tehdä ennustehaarukka epidemian kestosta. THL:n laskelmia voidaan varmasti tässä yhteydessä myös hyödyntää.

Kun saadaan lisää tietoa parametrien arvojen heiluntavälistä sekä maailmalta että Suomesta, voidaan päivittää laskelmia ja ennusteesta tulee tarkempi kerta kerralta.

Epidemian keston arvioita voidaan hyödyntää mm. liikkumisen rajoitteiden keston arvioinnissa, mikä vuorostaan auttaa yrityksiä arvioimaan lomautusten kestoja, lisärahoituksentarvetta, jne.

Keskustelu