Rekisteröinti onnistui. Kirjaudu sisään.

Tervetuloa! Ratkaisemme. Yhdessä.

Tervetuloa! Ratkaisemme. Yhdessä.

Tarkista salasana.

Kerro ongelma tai kysy. Ratkaisemme Suomen ongelmia yhdessä.

Tarkista salasana.

Valtio voisi taata energiaremonttien lainoja

8.4.2020 Tero Toivonen
2

Suomessa on paljon omakotitaloja, jotka lämpiävät fossiilisilla polttoaineilla, mutta omistajilla ei ole varaa teettää energiaremonttia - esimerkiksi ollessaan eläkkeellä.
Pankki ei myöskään anna näille kansalaisille remonttilainaa, sillä heidän tulonsa ovat niin pienet. Parhaimmillaan energiaremontti (esim. ilma-vesilämpöpumppu) vähentää talon energialaskua kymmeniä prosentteja. Valtio voisi taata näitä remonttilainoja.

Öljylämmitetyn omakotitalon muuntaminen ilma-vesilämpöpumpulla toimivaksi maksaa 10000-15000 euroa, mutta lämmityskulut ovat remontin jälkeen usein jopa 200 euroa/kk halvempia. Noin 15 000 euron remonttilainan lyhennys olisi noin 100 - 200 euroa/kk. Säästetyllä rahalla voisi siis maksaa lainan helposti pois, eli remontti olisi ilmainen! Talon arvokin nousisi.

Valtiolle ja kunnille se vain tuottaisi, sillä sillä olisi työpaikkojen määrää lisäävä vaikutus, ja varsinkin pienille paikkakunnille se toisi töitä paikallisille remonttifirmoille. Toimeentulotukiin ja työttömyyspäivärahoihin kohdistuva paine vähenisi.

Syntyisi siis kysyntää (työtä) remonteille, ja Suomen ilmastopäästöt vähenisivät.

Keskustelu

12.4.2020
0
14.4.2020
0