Rekisteröinti onnistui. Kirjaudu sisään.

Tervetuloa! Ratkaisemme. Yhdessä.

Tervetuloa! Ratkaisemme. Yhdessä.

Tarkista salasana.

Kerro ongelma tai kysy. Ratkaisemme Suomen ongelmia yhdessä.

Tarkista salasana.

Skenaariot pandemiasta toipumiseen

6.4.2020 Pertti Silen
0

Onko kukaan jäsentänyt eri skenaarioita siitä kuinka koronapandemiasta toipuminen voisi tapahtua?

Skenaarioiden pohjalta moni henkilö ja yritys voisi pohtia tulevaisuutta omalta osaltaan paremmin kuin omalta mutu-tuntumalta. Näissä skenaarioissa on niin kovin tekijää, joten yleinen malli olisi avuksi monelle.

Riskit ja epäjatkuvuudet nähdään usein pelkästään negatiivisina asioina, mutta niistä voi poimia esille myös mahdollisuuksia (esim. paikata markkinoiden häiriöitä omalla toiminnalla / tuotannolla / palveluilla).

Elementtejä skenaarioihin:
- Suomen vientimaat ovat koronan kourissa: missä tahdissa vienti elpyy eri toimialoilla ja eri maihin? Saksa elvyttää isolla rahalla, USA:n tilanne vaikuttaa huolestuttavalta, kuinka pitkään Italia ja Espanja ovat sekaisin, miten Britannia toipuu pandemiasta ja kuinka brexit etenee tässä tilanteessa, ...
- Mitä normaalista / aiemmasta poikkeavia mahdollisuuksia vientimarkkinoilla avautuu koronapandemian toipumisvaiheessa?
- Kuinka kansainvälinen matkailu toipuu? Elpyykö kotimaan matkailu selvästi nopeammin kuin ulkomaisten turistien virta?
- Millaisia ja kuinka pitkäkestoisia häiriöitä koronapandemia tuo tuontiin - eriteltynä ryhmiin kuten esimerkiksi elintarvikkeet, lääkkeet, teollisuuden alihankinnat?
- Missä tahdissa rajoituksia puretaan hallitusti?
- Pandemian itsensä kehittymisessä on siinäkin monta asiaa pohdittavaksi: tuleeko toinen / kolmas aalto (millaisia eroja siinä on eri valtioiden välillä perustuen saavutettuun laumaimmuniteettiin), milloin saadaan toimiva rokote ja milloin rokotetta saadaan riittävästi, ...
- Onko odotettavissa häiriöitä energian tuotantoon ja jakeluun? Kuinka öljyn hinta tulee kehittymään?
- Työntekijöiden kohtalo: lomautus- ja työttömyysasteen kehitys, kuinka pitkiä lomautuksia voidaan käyttää vai onko pakko siirtyä irtisanomisiin, missä määrin väestön perustoimeentulo vaarantuu?
- Syntyykö yhteiskunnallista levottomuutta ja saako se aggressiivisia muotoja? Pandemian kesto on keskeinen muuttuja tässä asiassa. Mihin levottomuus kohdistuu?
- Mikä tulee olemaan omavaraisuus elintarvikkeissa? Saadaanko oma maataloustuotanto turvattua? Häiriintyykö elintarviketuonti? Ryhtyvätkö valtiot rajoittamaan elintarvikkeiden vientiä?
- Kuinka yritysten rahoitus toimii pandemian aikana ja toipumisvaiheessa? Kuinka ulkomaisten sijoittajien toiminta muuttuu Suomen markkinoilla?
- ...

Keskustelu