Rekisteröinti onnistui. Kirjaudu sisään.

Tervetuloa! Ratkaisemme. Yhdessä.

Tervetuloa! Ratkaisemme. Yhdessä.

Tarkista salasana.

Kerro ongelma tai kysy. Ratkaisemme Suomen ongelmia yhdessä.

Tarkista salasana.

Valtion takaama pääomalaina pelkän rahatuen sijaan

6.4.2020 Pekka Ritvanen
0

Esitys yritysten maksuvalmiuden ja taseen vahvistamiseksi.

Pohdin Covid-kriisin aiheuttamaa yritysten maksuvalmiuskriisiä ja sen rahoitusta. Lainaa ei voi syömävelkaan ottaa ja avustus tulee jakajalleen, siis valtiolle, lue veronmaksajille kalliiksi.

Vaihtoehtona kehittelin ajatusta pääomalainasta, joka kuitenkin olisi valtion, käytännössä Finnveran, takaama. Laina on yritykselle oman pääoman ehtoinen laina, joka vahvistaa maksuvalmiutta ja tasetta. Laina tulee maksuun, kun ajat ovat paremmat, ja tase sen sallii. Mutta yritystoimintaa voidaan jatkaa.

Lainan myöntävälle pankille saaminen on varma ja mahdollisesti tulevaisuudessa hyvän tuoton tuottava velkakirja. Pääoma on kuitenkin tallessa.

Loppulaskun maksajan, valtion, siis lue veronmaksajan kannalta tämä "diili" olisi vähintäänkin reilu. Pelkkä avustus häviäisi avustuksen maksun jälkeen saman tien taivaan tuuliin. Esittämäni pääomalainan takaisinsaanti on ainakin periaatteessa mahdollista.

Pääomalainojen myöntäjien, Finnveran ja valtion, lainoittajiille, kansainvälisille jälleenrahoittajille, sekä välttämättömille pahiksille, luottoluokitusfirmoille, on varmaankin järjellisempää kertoa, että kansainvälisiltä luottomarkkinoiden toimijoilta saatava raha menee suomalaisten yritysten luototukseen, eikä vain pelkästään avustusten jakoon.

Juttelin normaaleina aikoina kerran, jos kaksikin, Finnveran tuttujen kanssa pääomalainoista, tai niiden puuttumisesta. FV:n tuotevalikoimasta. Vastaus on varsin pragmaattisen kyyninen, ei ole järkeä myöntää pääomalainoja, ne pyyhitään heti ensimmäisessä velkasaneerauksessa saamisista yli.

Minulla on kokemusta rahoitus- ja yritys/yrittäjätoiminnasta, ja voi olla, että joku lakipykälä ei mahdollista tätä, Nyt emme kuitenkaan elä normaaleja aikoja. On oltava kaikin tavoin innovatiivinen, ja keksittävä kaikkia keinoja sekä valtion, yritysten että yksityisten kansalaisten selviämiseksi tämän erittäin vaikean tilanteen yli.

Niille, jotka sanovat, että on mahdotonta ja ei onnistu, muistutan Kreikan avustuspaketin pikajärjestelyistä. Siinäkin oli tosi kyseessä, tosin ei välittömästi suomalaiset tahot, vaan kreikkalaiset. Sekin pantiin kasaan hetkessä, ja niitäkin Suomen valtion myöntämiä "vakuudellisia" lainoja odottelemme takaisin maksettaviksi. Niitä odotellessa voi palautella muistia

https://yle.fi/uutiset/3-10244967?fbclid=IwAR1TzuUwlDdbrbAhKMa5vg_3KBAiIVgaEnS6m80dNxJjcSWjINSPg_qvuco

Mielenkiinnolla jään odottamaan kommentteja ja yhä rakentavampia ehdotuksia.

Keskustelu