Rekisteröinti onnistui. Kirjaudu sisään.

Tervetuloa! Ratkaisemme. Yhdessä.

Tervetuloa! Ratkaisemme. Yhdessä.

Tarkista salasana.

Kerro ongelma tai kysy. Ratkaisemme Suomen ongelmia yhdessä.

Tarkista salasana.

Tarvitsemme laaja-alaisen talouden kriisiedustuston auttamaan Suomen hallitusta.

1.4.2020
0

Elämme poikkeuksellista kriisiaikaa, jossa uhattuina ovat ihmishenget, yritykset, työllisyys ja yhteiskuntajärjestys. Korona ravistelee voimakkaasti maamme rakenteita, joihin hyvinvointimme perustuu.

Tulisi nopeasti koota talous- ja elinkeinoasioiden erityisryhmä ajamaan asiaa, jolla saadaan pikaisesti päätöksiä elinkeinoelämäämme ja sen ylläpitoon (elvytykseen n. 6 kk – 12 kk). Tässä talouskriisiryhmässä olisivat edustettuina: Työ- ja elikeinoministeriö, Suomen Pankki, pankkien edustajat, Finvera, vakuutusyhtiöt, verottaja, Suomen yrittäjien edustajat jne – siis jonkinlainen talouskriisiedustusto.

Edustuston tehtävä olisi pohtia seuraavankaltaisia asioita:

Lisärahoituksen tuen ehdot eivät saa tässä tilanteessa olla kenenkään business. Tehdään sitä, kun tästä kriisistä selvitään.
Konkreettisia päätöksiä pitää tehdä nopeaan tahtiin.

Tällaiset 2000 euron toimintatukiasiat ovat ajatuksena hyviä, mutta ikävä kyllä määrällisesti kosmeettista puuteria.

Tukitoimenpiteet tulee jakaa eri kokoisille yrityksille kohdennettuna: mikro-. pk- ja suuret yritykset. Tässä pitää katsoa, mitkä yritykset oikeasti
tarvitsevat tukea – ei välttämättä ne joilla on omaa puskurirahastoa tähän ylimenovaiheeseen. Jos yritys on tehnyt tappiota vuodesta toiseen ja konkurssi on
ovella, tuskin se tällaisessa tilanteessa enää elvytyksestä paranee.

Avun saaminen tulee olla suoraviivaista. Minkä verran valtio voi taata – minkä verran saadaan EU:lta vetoapua?

Veropohjaisten maksujen hyvityskäytäntöä pitää harkita täksi kriisiajaksi. Myös muut huomattavat tukitoimenpiteet ovat tarpeen. Nyt jo esimerkiksi eräät vakuutusyhtiöt eivät peri vuokraa yrittäjiltään. Tulee miettiä YEL-maksun jäädytyksiä. Nyt siis kyse on väliaikaisesta toimista. Se mikä pystytään hoitaamaan säätelyperiaatteella ja mihin ei tarvitse otaa velkarahaa, on sekin järkevää.

Jos ja kun tällaista talouskriisiedustustoa joskus myöhemmin tarvitaan, on sille luotu pohja, kun vastaava katastrofi kohtaa. Silloin meillä on valmiina asiantuntijaorganisaatio ja toimenpiteet mietittynä.

Keskustelu