Rekisteröinti onnistui. Kirjaudu sisään.

Tervetuloa! Ratkaisemme. Yhdessä.

Tervetuloa! Ratkaisemme. Yhdessä.

Tarkista salasana.

Kerro ongelma tai kysy. Ratkaisemme Suomen ongelmia yhdessä.

Tarkista salasana.

Maailma on rakentunut kireiksi optimoiduille toimitusverkostoille, jotka eivät kestä tämänkaltaisia häiriöitä - Suomessakin alihankkijoita uhkaa pudota pelistä.

1.4.2020
1

"Maailma on rakentunut kireiksi optimoiduille toimitusverkostoille, jotka eivät kestä tämänkaltaisia häiriöitä - Suomessakin alihankkijoita uhkaa pudota pelistä."

Kysyitte mikä tässä korona-kriisissä ja sitä seuranneessa taloudellisen toimeliaisuuden romahduksessa huolestuttaa?

Ennen kaikkea se, kuinka huonosti yritykset ovat valmistautuneet omissa riskiarvioinneissaan tämän kaltaiseen katastrofin mahdollisuuteen. Tarkoitan tällä erityisesti pieniä ja keskisuuria yrityksiä.

Maailma on rakentunut kireille ja optimoiduille toimitusverkostoille, jotka eivät kestä tämänkaltaisia häiriöitä. Kysynnän pysähtyminen katkaisee toimitusketjut ja osa toimijoista tippuu pois pelistä. Meilläkin on paljon alihankintaa tekeviä yrityksiä, joiden kannattavuudet ovat jo normaalioloissa koetuksella. Tämä shokki ajaa useat näistä toimijoista vaikeuksiin.

Pahin on kuitenkin vasta tulossa. Kriisin kestäminen useita kuukausia siirtää yritysten vaikeudet kotitalouksiin. Suomen kaltainen maa, jossa kotitalouden kulutus vaikuttaa merkittävästi bruttokansantuotteeseen, kokee kotitalouksien kulutuskysynnän laskun kautta itseään ruokkivan ja syvän laman.

Tätä pitäisi miettiä oikeasti. Miten pidämme yritykset pystyssä ja miten estämme kotitalouksien romahduksen, joka syventää ahdinkoa entisestään.

Rahaa on ollut ennen kriisiä markkinoilla runsaasti ja korot alhaisia, joten aika voisi olla oikea isoille elvyttäville investoinneille, jotka tukevat samalla Suomen ilmastotavoitteita.

Keskustelu

4.4.2020 Ari Hänninen
0