Rekisteröinti onnistui. Kirjaudu sisään.

Tervetuloa! Ratkaisemme. Yhdessä.

Tervetuloa! Ratkaisemme. Yhdessä.

Tarkista salasana.

Kerro ongelma tai kysy. Ratkaisemme Suomen ongelmia yhdessä.

Tarkista salasana.

Valtio tarvitaan valikoitujen kasvuyritysten väliaikaiseksi sijoittajaksi.

1.4.2020 Timo Isotalus
2

Valtio tarvitaan valikoitujen kasvuyritysten väliaikaiseksi sijoittajaksi.

Talouskriisin taloudelliset auttamistoimet on kohdistettu pääosin A-luottoluokan yrityksiin ja yrityksiin, joilla meni hyvin ennen kriisiä.

On tärkeää, että ne selviytyvät ja löytävät tarvittavan (laina)rahoituksen. Mutta on todennäköistä, että moni huonommassa kunnossa oleva yritys on ratkaisu tarpeisiin, joita kriisin jälkeen tarvitaan uuden luomisessa.

Usein pienellä pääomalla ja isolla innolla käynnistetyt yritykset voivat olla tuote- tai palvelukehitysvaiheessa, kalliissa tuotannon ylösnostamisen vaiheessa tai ehkä ensimmäinen projekti on toimitettu ja se on tuottanut tappiota. Näitä start-upeja tai liiketoiminnan päivittäjiä on paljon ja näillä yrityksillä luottoluokitus harvoin on A.

Siksi tässä elinkaaren vaiheessa rahoitus onkin usein sijoittajien varassa. Nyt sijoittajien rahahanat ovat totaalisen kiinni ja tällaiset yhtiöt ovat valtavissa vaikeuksissa. Mistään ei saa mitään rahaa ja velkojien paine kasvaa.

Nyt ei ole varaa menettää sitä työtä, mikä näissä yrtyksissä on tehty, usein vieläpä talkoilla.

Olisiko nyt aika käyttää valtion rahaa riskisijoituksiin? Sillä tavoin olisi mahdollista rahoittaa niitä yhtiöitä, jotka ovat tulevaisuuden tähtiä ja uuden luojia.

Luodaan alueellisia pieniä rahoitusarviointitiimejä, jotka päättävät nopealla aikataululla oman pääoman ehtoisista riskisijoituksista. Arviointikriteereinä ei ole sallittua käyttää luottoluokitusta tai historian taloudellista menestystä.

Kriteereitä voisivat sen sijaan olla: tiimi, tuotteiden ja palveluiden markkinapotentiaali, näytöt tuote- ja palvelukehityksestä sekä muista toiminnallisista saavutuksista, liiketoimintamalli, ansaintalogiikka, uskottava kassavirtalaskelma, vienti- ja työllistämisvaikutus, kasvuhalukkuus...

Lyhyesti ja ytimekkäästi. Yrittäjillä on mahdollisuus ostaa osakkeet takaisin samalla hinnalla 5 vuoden kuluessa.

Iso riski = iso mahdollisuus.

Iso riski = syntyy jotain poikkeuksellista.

Lyhyt laskelmaesimerkki:
Sijoitettavaa rahaa 400M€.
Sijoitukset 50K - 1M€ (enkelisijoittajien tyypillinen sijoitus).
Keskimääräinen sijoitus 200K tarkoittaisi 2000 rahoitettua yritystä - tämän verran löytynee hyviä sijoituskohteita.

Jos sopivalla karsinnalla saadaan riskisijoitusten onnistumisprosentti esim. 30 prosenttiin, meillä on hetken kuluttua 600 huippuyritystä! Ne tuottavat nopeasti ja moninkertaisesti sijoitetun pääoman takaisin valtiolle.

Keskustelu

6.4.2020
0
5.4.2020 Tapio Peltonen
0