Rekisteröinti onnistui. Kirjaudu sisään.

Tervetuloa! Ratkaisemme. Yhdessä.

Tervetuloa! Ratkaisemme. Yhdessä.

Tarkista salasana.

Kerro ongelma tai kysy. Ratkaisemme Suomen ongelmia yhdessä.

Tarkista salasana.

Käsillä oleva poikkeustila koettelee erityisen raskaasti matkatoimistoalaa

30.3.2020 Toomas Tärk
0

Käsillä oleva koronaviruspandemia ja siitä johtuva poikkeustila koettelee erityisen raskaasti matkatoimistoalaa.
Matkatoimistoilla on muita toimialoja selkeästi raskaammat kuluttajansuojaan liittyvät vastuut, jotka perustuvat EU-direktiiviin ja siihen perustuviin kansallisiin lakeihin.
Suoja on viety matkatoimiston kannalta kestämättömiin mittasuhteisiin. Sen kohtuuttomuus on paljastunut kokonaisuudessaan tässä maailmanlaajuisessa katastrofitilanteessa.
Nyt vaaditaan pikaisia poliittisia päätöksiä alan pelastamiseksi. Ilman niitä Suomessa on pian käsillä niin koti- kuin ulkomaille suuntautuvien matkojen myyjiä koskeva konkurssiaalto.

Kun koko maailma nyt on suljettu ja kukaan ei pääse matkustamaan luultavasti useaan kuukauteen, joudutaan matkapaketteja perumaan. Matkustajalle on tällöin palautettava hinta koko matkapaketista, joka koostuu esimerkiksi lennosta ja majoituksesta. Matkatoimisto on jo maksanut maksut eteenpäin palveluntuottajille eli lentoyhtiölle ja hotellille, jotka eivät nyt ole palauttamassa rahoja matkatoimistolle.
Uuden kaupan loppuminen ja sen aiheuttamat tulonmenetykset ovat oma kokonaisuutensa, johon matkatoimistot niin ikään tarvitsevat taloudellista tukea.

Tätä ei anneta tapahtua muissa EU-jäsenvaltioissa, joissa on lähdetty hakemaan yleisten avustusratkaisujen ohella toimialakohtaisia ratkaisuja yritysten tueksi. Useissa muissa EU-jäsenvaltioissa haetaan luovia lainsäädäntö- ym. ratkaisuja, joilla kuluttajansuoja voitaisiin toteuttaa ilman, että koko matkatoimistoala ajetaan konkurssiin. Niissä ollaan valmiita ohittamaan direktiivin säännökset ja ottamaan käyttöön kansallisen hätätilan vuoksi väliaikaisia lainsäädännöllisiä ratkaisuja, joilla turvataan elinkeinon hengissä säilyminen uhraamatta kuluttajan suojaa.

Myös meillä Suomessa tarvitaan nyt uskallusta ja poliittista tahtoa pelastaa matkatoimistoala.
Mikä tahansa keino se sitten onkaan, jotain nopeaa ja konkreettista ratkaisua asiaan haetaan myös Suomessa

Keskustelu