Rekisteröinti onnistui. Kirjaudu sisään.

Tervetuloa! Ratkaisemme. Yhdessä.

Tervetuloa! Ratkaisemme. Yhdessä.

Tarkista salasana.

Ohjatkaa Finnair ja VR yhteispeliin – kilpailua tuhoamatta

Finnair ja poliitikot tuskailevat kannattamattomien kotimaan reittien kanssa. Entä jos otettaisiin VR avuksi, ja yritettäisiin säästää veronmaksajien rahoja? Sovitaan, että Finnair lentää vain isoimmille kentille ja siirretään syöttöliikenne raiteille.

25.5.2020 Jouko Marttila
0
Kuva Markku Ulander / Lehtikuva

Finnair suunnittelee kannattamattomien kotimaan reittien lopettamista, mutta poliitikot haluavat pitää maakuntakentät käytössä valtion tuella.

Finnair kuljetti huhtikuussa 98,7 prosenttia vähemmän matkustajia kuin vuosi sitten. Nopeaa paluuta entiseen tuskin on, sillä koronakriisin seurauksena liikematkustaminen, työmatkaliikenne ja matkailu ylipäätään todennäköisesti vähenevät. Se heikentää maakuntakenttien elinkelpoisuutta.

Toisaalta saavutettavuus ja matkailumahdollisuudet pitää ratkaista jotenkin.

Korona pakottaa miettimään reittiverkostoa uudestaan, mutta poliitikot ovat haluttomia karsimaan lentoja. Jos ei saa paikkaa koneesta, maakuntien kansanedustajilta voi mennä paikka eduskunnasta.

Asiakaskysynnän pitäisi kuitenkin painaa politikointia enemmän.

Rohkea ja veronmaksajan rahaa säästävä päätös olisi Finnairin ja VR:n yhteistyön tiivistäminen. Hallitus pystyisi molempien yhtiöiden pääomistajana linjaamaan, että Finnair lentää Suomessa vain suurimmille maakuntakentille, joille liikennöintiä ei tarvitse erikseen tukea.

VR valjastettaisiin hoitamaan syöttöliikennettä maakunnista siten, että se toimisi saumattomasti yhteen lentoliikenteen aikataulujen kanssa.

Ranskassa ja Saksassa valtio on asettamassa tiukkoja ehtoja Air Francen ja Lufthansan tukemiselle. Yhtiöiltä vaaditaan lyhyiden reittien karsimista ja siirtymistä vähäpäästöisempään kalustoon. 

Juna on muutaman sadan kilometrin matkoilla huomattavasti kätevämpi, nopeampi ja vähäpäästöisempi tapa matkustaa. Tässä olisi hallituksellamme nyt paikka tehdä paljon puhuttua ilmastopolitiikkaa.

Joku voisi jopa ajatella Finnairin ja VR:n yhdistämistä. Kaksi tukijalkaa pystyisi kantamaan suhdanneriskejä yhtä liiketoiminta-aluetta paremmin.

Kilpailu kuitenkin vähenisi, mikä olisi matkustajan kannalta iso riski. Kilpailua tarvitaan kirittäjänä. Se nähtiin, kun OnniBus pakotti VR:n muuttamaan hinnoitteluaan, minkä ansiosta raideliikenteen matkustajamäärät kääntyivät kasvuun. 

Lue myös: Johtavatko Finnairin päätökset lentokenttien sulkemisiin?

Kirjoittajasta

Jouko Marttila

Valtiotieteiden tohtori Jouko Marttila on pitkän linjan taloustoimittaja ja viestintäammattilainen. Hän on Arvopaperi-lehden ja viestintätoimisto Kaiku Helsingin perustajaosakkaita. Lisäksi hän on toiminut virkamiehenä Euroopan pankkivalvonnassa ja Suomen Pankissa.