Rekisteröinti onnistui. Kirjaudu sisään.

Tervetuloa! Ratkaisemme. Yhdessä.

Tervetuloa! Ratkaisemme. Yhdessä.

Tarkista salasana.

Näin kriisi iski Levin matkailuun

Talouskriisi.fi:n fasilitoidun keskustelun matkailun nostamiseksi uuteen nousuun pohjusti Visit Levin vetäjä Yrjötapio Kivisaari. Hän kertoi kansainvälisen tunturikeskuksen tilanteesta juuri nyt, reagoinnista koronavirukseen sekä tulevaisuutta rakentavista ratkaisuista.

30.5.2020 Tomi Savolainen
0

Levi päätyi muiden Lapin suurien hiihtokeskusten kanssa sulkemaan lasketteluhissit pikatahdilla maaliskuun lopulla, kun ensin sosiaaliseen mediaan ja sitten muuallekin valtakunnan mediaan nousi kuvia tiiviiden afterski-juhlien jatkumisesta.

Normaalisti Levin talveen tulee matkailijoita charter-lennoilla Kittilän ja Rovaniemen lentokenttien kautta yli 30 maasta.

Levin saavutettavuusalueella on 50 000 vuodepaikkaa. Kesäsesonkia on jo ennen korona-aikaa rajoittanut saavutettavuus. Lentoja Kittilään on silloin vähän ja kilpailun puuttuessa ne ovat usein hintavia. Peräti 78 prosenttia kävijöistä saapuukin Leville omalla autolla.

Levillä ehdittiin rekisteröidä tammi–huhtikuussa 200 000 yöpymistä. Edellisenä neljänä vuotena koko vuoden yöpymiset ovat olleet selvästi yli 500 000. Kivisaari arvioi, että vuoden alun sesongilta jäi jopa kolmannes matkailuliikevaihdosta saamatta.

Joulukuu on Leville kuukausista tärkein.

”Kesähän on meille suuri haaste, me tehdään tilimme pitkälti marras–huhtikuussa.”

Britit suurin ulkomaalaisten ryhmä

Ulkomaisista selkeästi eniten alueelle tulee brittejä, jotka ovat viime vuosina kirjanneet 67 000–80 000 yöpymistä. Seuraavaksi tärkeimmät tulomaat ovat Saksa, Norja, Alankomaat, Ranska ja huippuvuosista selvästi hiipunut Venäjä.

Mittakaavaa matkailun romahdukseen saa matkailun välittömistä tuloista Tunturi-Lapissa. Matkailu toi vuonna 2017 alueelle 290 miljoonaa euroa ja yli 1 500 henkilötyövuotta.

Levin uhkakuvien kärkeen Kivisaari kirjaa heikentyneen saavutettavuuden eli käytännössä lentoliikenteen. Norwegianin jatko Suomessa on auki, mikä vaikuttaa paitsi lentojen määrään myös kilpailun heikentyessä hintoihin paljonkin. Lisäksi Finnair ei lennä ainakaan ennen elokuun alkua Kittilään.

Alueen matkailusta 45 prosenttia kertyy kansainvälisistä tulijoista. Suomalaiset mukaan lukien ryhmämatkailu tuo puolet matkailijoista. Rajoituksista johtuvat matkailu- ja ravintolayrittäjien konkurssit vaikuttavat tarjontaan. Toisen korona-aallon mahdollisesti tuoma epidemia olisi alueelle maineriski.

Levi avaa asteittain kesäkuussa

Levi avaa asteittain kesäkuussa hallituksen ohjeiden mukaisesti. Rajoitusten ja vastuullisen toiminnan takaamiseksi Visit Levi tekee tiivistä yhteistyötä alueen yritysten kanssa.

Markkina-alueissa Suomi on luonnollisesti kärjessä ja kotimaisille tulijoille Levi rakentaa paketteja mökkeilyn ja automatkailun ympärille.

”Alueella on 3 000 mökkiä odottamassa kesällä erittäin huokeaan hintaan”, Kivisaari sanoi pohjustuksessaan.

Muut matkailumarkkinoinnin painotukset ovat lähitulevaisuudessa Norja, Ruotsi, Saksa, Itävalta, Sveitsi, Belgia, Alankomaat, Iso-Britannia ja Ranska. Matkailuponnistukset Aasiaan, Yhdysvaltoihin ja Australiaan on jäädytetty.

”Lappi käärii nyt yhdessä hihojaan eli teemme yhteistyötä esimerkiksi Ylläksen, Saariselän, Ivalon ja Rovaniemen kanssa.”

Levin ratkaisujen esittely päättyy kolmen kohdan pointtiin. Se kuuluu: viestintä, viestintä ja viestintä.

”Tänä kesänä kukaan ei tule Lappiin vain sen Levin takia vaan he haluavat nähdä useamman paikan ja ehkä Norjaakin. Ihmiset haluavat sellaista roadtrip-meininkiä. Ja sama koskee Etelä-Suomeakin, reissulla halutaan nähdä useampi paikka”, Kivisaari sanoo.

Kirjoittajasta

Tomi Savolainen

Tomi Savolainen on yhteiskuntatalousuutisnörtti ja yrittäjä, joka vetää Polkujuoksija- ja Pyöräily+Triathlon-lehtiä. Aiemmin hän työskenteli toimittajana sekä uutis- ja toimituspäällikkönä Talentum Medialla eri julkaisuissa ja digimedian kehitystehtävissä.