Rekisteröinti onnistui. Kirjaudu sisään.

Tervetuloa! Ratkaisemme. Yhdessä.

Tervetuloa! Ratkaisemme. Yhdessä.

Tarkista salasana.

Mitä paranoidi optimisti Risto Siilasmaa ajattelee koronakriisistä?

3.4.2020 Risto Siilasmaa
7

Yhden suunnitelman strategiasta on tullut entistäkin vaarallisempi vaihtoehto. Yksi suunnitelma vie sinua suurella todennäköisyydellä siihen, että ennemmin tai myöhemmin tulet yllätetyksi.

Risto Siilasmaa 3.4.2020

Paranoidi optimismi tarkoittaa rohkeutta tunnistaa ikävimmätkin skenaariot. Se tarkoittaa myös keskittymistä asioihin, jotka parantavat hyvien ja laskevat huonojen skenaarioiden todennäköisyyttä. Paranoidi optimismi on toimintakeskeistä analyyttistä skenaarioiden pohdintaa, jossa usko selviytymiseen ja lopulliseen onnistumiseen ei koskaan horju.

Amiraali James Stockdale oli eräs pisimpään vankeudessa selvinnyt amerikkalainen sotavanki Vietnamin sodassa. Vapauduttuaan häntä haastateltiin vuosia kestäneen vankeuden kokemuksista. Kun Jim Collins kysyi Stockdalelta, ketkä eivät selvinneet Vietnamista, tämä vastasi:

Oh, that’s easy, the optimists. Oh, they were the ones who said, ‘We’re going to be out by Christmas.’ And Christmas would come, and Christmas would go. Then they’d say, ‘We’re going to be out by Easter.’ And Easter would come, and Easter would go. And then Thanksgiving, and then it would be Christmas again. And they died of a broken heart.

Sitten Stockdale lisäsi:

This is a very important lesson. You must never confuse faith that you will prevail in the end—which you can never afford to lose—with the discipline to confront the most brutal facts of your current reality, whatever they might be.

Paranoidin optimistin skenaariotyössä on kuusi periaatetta:

  1. Tunnista skenaariot
  2. Pohdi, mikä data parhaiten ennakoi sitä, mikä skenaarioista on toteutumassa
  3. Ryhdy aktiivisesti keräämään tunnistamaasi dataa
  4. Pyri vaikuttamaan skenaarioiden todennäköisyyksiin päivittäisillä toimenpiteillä
  5. Käynnistä hankkeita estääksesi ikävät skenaariot ja mahdollistaaksesi positiiviset skenaariot
  6. Siirrä resursseja skenaarioiden taustalla tilanteen muuttumisen mukaan viimeiseen dataan perustuen. Älä hylkää edes epätodennäköisiä skenaarioita.

Tästä ajattelutavasta seuraa useita hyötyjä. On todennäköisempää, että tunnistat kaikki relevantit skenaariot, kun pyrit suunnitelmallisesti siihen. Tällöin et kovin usein ylläty tapahtumien saamista käänteistä.

Saattaa myös olla arvokasta tunnistaa sekin, ettei jokin lopputulos sovi mihinkään todennäköiseen skenaarioon. Samoin saattaa olla kullanarvoista todeta joidenkin lopputulemien olevan osa jokaista skenaariota. Tunnistamalla useita skenaarioita ja valmistautumalla niihin kaikkiin vapautat tiimisi ”yhden suunnitelman kirouksesta”.

Jos sinulla on vain yksi suunnitelma, et kovin mielelläsi kiinnitä huomiota uuteen tietoon, joka on ristiriidassa tavoitteisi kanssa. Jos suunnitelmia on useita, tiimisi on helpompi suhtautua neutraalisti uuteen dataan ja kertoa ajatuksistaan seurauksia pelkäämättä.

Paranoidin optimistin skenaarioajattelu on erityisen arvokasta epävarmassa tilanteessa. Näin on juuri nyt globaalin pandemian aikana, mutta myös yhä useammin tulevaisuudessa.

Itse uskon, että jatkossa tulemme yhä useammin elämään ennustamattomuuden ja monimutkaisuuden kombinaatiossa. Tällöin yhden ainoan suunnitelman strategia on entistäkin vaarallisempi vaihtoehto. Yksi suunnitelma vie sinua suurella todennäköisyydellä siihen, että ennemmin tai myöhemmin tulet yllätetyksi.

Mistä saa apua, ja millaista?

Keskustelu

5.4.2020 Kai Pasonen
0
5.4.2020
0
6.4.2020 Laila Takalo
0
6.4.2020
0
7.4.2020
0
8.4.2020
0
21.4.2020 Ari Takanen
0
Kirjoittajasta

Risto Siilasmaa

Risto Siilasmaa on Nokian hallituksen puheenjohtaja, F-Securen perustaja ja Paranoidi optimisti -kirjan kirjoittaja.