Koronatilanne on käytännössä lopettanut ulkomaanmatkailun ja vähentänyt yöpymisiä eri alueilla Suomessa 75–95 prosenttia, summaa Suomen matkailutilannetta Pasi Nurkka, Tutkimus ja Analysointikeskus TAK:n toimitusjohtaja.
Nurkka pitää tilannetta aivan poikkeuksellisena nykyhistoriassa.
“Rajat ovat kiinni ja kotimaan matkailukin käytännössä pysähdyksissä. Erityisen kovin tilanne kohtelee juuri majoitus- ja ravitsemusalaa, mutta myös muut matkailutuloa saavat toimialat päivittäistavarakauppaa lukuun ottamatta kärsivät asiakasvirtojen hiipumisesta.”
Ketkä sitten alalla selviävät kriisistä? Tilannetta on Nurkan mielestä tässä vaiheessa vaikea arvioida, mutta ratkaisevaa on, kuinka yritysten saamat tuet auttavat niitä.
“Moni ravintola elää aika tavalla kädestä suuhun, pyörii tosin sanoen hilkulla muutoinkin. Mikäli tällainen yritys saa suuruusluokkaa 10 000 euron tuen Business Finlandilta, se tuskin sillä selviää.”
Ratkaisevaa voi olla, tuleeko vuokranantaja vastaan. Nurkka sanoo, että konkursseja nähtäneen sekä ravintola- että majoitussektorilla. Mutta kuinka paljon, sitä on vielä vaikea sanoa.
Miten majoitusalaa olisi mahdollista auttaa nopeaan toipumiseen?
“Tuhannen taalan kysymys. Kriisi varmastikin vaikuttaa ihmisten matkustushalukkuuteen vielä varsinaisen epidemian mentyä ohi. Toisaalta on kasautuneita paineita, kun suunniteltuja matkoja on jouduttu perumaan. Mutta toisaalta myös pelko matkustamista kohtaan on lisääntynyt. Ahtaissa tiloissa kuten lentokoneissa on paljon ihmisiä ja virukset leviävät helposti.”
Nurkka pohtii, että tämä varmastikin vaikuttaa matkakohteiden valintaan lähitulevaisuudessa. Kotimaan matkailu voi lisääntyä, mikä omalta osaltaan voi auttaa matkailualaa toipumisessa.
“Erityisesti kotimaan matkailun lisäämiseen olisi syytä kiinnittää huomiota nyt entistä enemmän. Uskon myös, että ravintoloissa käynti sekä muukin vapaa-ajan vietto palautuu nopeasti ennalleen, kun voidaan todeta epidemian olevan ohi.”
Nurkan mielestä hallituksen toimenpiteet yritysten auttamiseksi kriisiajan yli on parasta apua tässä tilanteessa.
Alalla jännitetään, mihin aikaan sesonkia ihmiset alkavat liikkua, sillä tämä vaikuttaa majoittajien kriisin jälkeiseen palautumiseen. Majoittajien välillä on toki eroja, ja myös samalla majoittajalla sesonkien tai jopa viikkojen välillä.
Optimistinen ennuste: Paluu alkaa heinäkuussa
TAK on rakentanut ennustemallin, jolla yöpymisten määriä on ennustettu lähinnä aiempien kuukausien kehityslukujen perusteella. Ennustemalli on tehty olettaen, että koronaepidemia leikkaa yöpymisten määrää maaliskuun puolivälistä alkaen neljän kuukauden ajan 95 prosenttia.

Ennusteen mukaan koronavirusepidemia leikkaisi vuosittaisten yöpymisten määrästä pois kolmanneksen, mikäli tilanne palaisi ennalleen heinäkuun puolivälissä 2020.
Ilman epidemian puhkeamista yöpymisten määrä olisi alkuperäisen ennusteen mukaan ollut tänä vuonna noin 23,4 miljoonaa, kun neljän kuukauden katkos koronaepidemian vuoksi pudottaisi yöpymisten kokonaismäärän 15,7 miljoonaan.
Mikäli epidemian vaikutus yltäisi heinäkuun loppuun, putoaisi yöpymisten kokonaismäärä 14,2 miljoonaan (-40 %) ja mikäli vaikutus yltäisi elokuun loppuun, putoaisi yöpymisten määrä 11,9 miljoonaan (-49 %).
Matkailijatilannetta on selvittänyt nyt myös Tilastokeskus, joka julkaisi poikkeuksellisesti pikaennakkona majoitustilanteen maaliskuun luvut. Niiden mukaan kotimaisten matkailijoiden yöpymiset vähenivät Suomen majoitusliikkeissä 46 prosenttia viime vuodesta ja ulkomaisten matkailijoiden 53 prosenttia.
Kaikkiaan yöpymisiä oli 48 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Suurin vähennys oli venäläisten yöpymisissä, jotka vähenivät 36 100 yöllä, 58 prosenttia vähemmän kuin maaliskuussa 2019.
Houkutellaan venäläiset takaisin
Nurkka pohtii, että kriisin seurauksena moni lentoyhtiöistä saattaa tehdä konkurssin. Mikäli näin käy, lentolippujen hinnat todennäköisesti nousevat.
Suomen matkailualan harras toive on, että epidemian jälkeen suomalaiset jättäisivät ulkomaan matkat vähemmälle ja lähimatkailisivat kotimaassa.
Mutta mistä päin maailmaa meidän kannattaisi houkutella silloin ulkomaan matkailijoita?
“Matkailijamääriltään ylivoimaisesti suurin ulkomaalaisten matkustajien ryhmä meillä ovat olleet venäläiset, noin kolmannes koko joukosta.”
Heidän lähitulevaisuuden matkustukseensa vaikuttaa ratkaisevasti koronatilanteen kehittyminen Venäjällä.
“Toistaiseksi ainakin venäläisen median mukaan koronakriisi ei ole kovin suuri. Matkustaminen ei pääse käyntiin, jos epidemia leviää ja toisaalta jos raja pysyy kiinni.”