Koronakriisi pyyhkii kymmeniä prosentteja useimpien toimialojen liikevaihdosta
Talouskriisi-yhteisön ehdottama yhteistyö poiki Suomen reaaliaikaisimman talouden tilannekuvan. Tuoreet tiedot viittaavat siihen, että koronakriisi on jo iskenyt valtavalla voimalla lukuisiin merkittäviin toimialoihin.
Atte Jääskeläinen 3.4.2020
Koronakriisi on iskenyt valtavalla voimalla useimpiin Suomen talouden toimialoihin. Maaliskuusta 2020 saatujen ennakkotietojen mukaan laskutettavat tulot näyttäisivät vähentyneen kaikkein voimakkaimmin viestinnän toimialalla.
Viestinnässä pudotus oli perjantain tilanteen mukaan noin puolet, samoin kaupassa ja rahoitus- ja vakuutustoiminnassa. Kolmanneksen laskutuksen vähenemisiä näkyy tukipalveluissa, koulutuksessa, kiinteistöalalla ja myös kuljetuksissa. Kaikkein tuoreimmat tiedot lauantailta kertovat, että yritykset laskuttivat perjantaina vielä maaliskuun toimituksia, ja ensi viikolla tilanne jonkin verran paranee, mutta on edelleen hyvin synkkä.

Useimmilla toimialoilla laskutus on pienentynyt vähintään 20 prosenttia. Ainoa poikkeus on rakentaminen: siellä maaliskuun laskutus oli jopa suurempi kuin vuosi sitten. Teollisuudessa pudotus on alle 20 prosenttia.


Maaliskuu oli ensimmäinen korona-kriisin rajujen toimenpiteiden kuukausi. Huhtikuu tulee mitä ilmeisimmin olemaan vielä paljon karumpi. Hyvin harva yritys kestää kymmenien prosenttien liikevaihdon laskua pitkään.
Ainutlaatuinen aineisto yhteistyöehdotuksesta
Talouskriisi.fi-sivuston julkaisemat ennakkotiedot perustuvat ainutlaatuiseen aineistoon, reaaliaikaiseen tietoon edustavasta 10 000 yrityksen satunnaisotannasta Suomen pk-yrityskentästä. Aloitamme nyt näiden tietojen julkaisemisen yhteistyössä Accountor-konsernin kanssa. Yhteistyö syntyi talouskriisi-fi -sivulle sähköpostitse tulleesta Tero Ojanperän ehdotuksesta, ja hän loi yhteyden Accountorin toimitusjohtajaan Niklas Sonkiniin.
“Meidän motiivimme on suomalaisen yhteiskunnan pelastaminen, ei sen kummempi”, Sonkin sanoo. “Tässä ollaan talvisodan kaltaisessa tilanteessa. Aktiivisella otteella on paljon tehtävissä. Toimenpiteitä tarvitaan ja niiden on oltava riittävän voimakkaita, jotta ne ovat vaikuttaa. Päätösten pitää perustua faktaan eikä tunteeseen”, Sonkin sanoo.
Accountor oli valmistautunut tällaisten laskelmien tekemiseen jo pitkään. Yhtiö aikoo ryhtyä niiden perusteella myös ennustamaan talouden kehitystä.
Accountor on sekä tilitoimisto että taloushallinnon järjestelmätoimittaja, jonka asiakkaina on joko suoraan tai muiden tilitoimistojen käyttämien järjestelmien kautta noin kolmasosa Suomen yrityksistä. Taloushallinto on pitkälle digitalisoitu Suomessa ja mahdollistaa tällaisen tiedon keräämisen lähes reaaliaikaisesti.
Nyt käytettyyn kymmenen tuhannen yrityksen joukkoon on kerätty yrityksiä, jotka ovat olleet samassa tietokannassa viime vuoden alusta asti. Siksi tiedot ovat mahdollisimman vertailukelpoisia. Yksittäisten yritysten tiedot pysyvät vain Accountorin hallussa. Talouskriisi.fi on saanut niistä ainoastaan koosteen, joissa lukuja tarkastellaan toimialojen tasolla.
Ensi viikolla tarkempia tietoja
Koronakriisi on iskenyt niin äkillisesti talouteen, että tässäkin kuvatut tiedot ovat kullan arvoisia arvioitaessa, mitä taloudessa oikeasti tapahtuu juuri nyt.
Mitä ne kertovat: Laskujen keskisumma oli vielä tämän vuoden ensimmäiset kuukaudet samalla tasolla tai suurempi kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Maaliskuun puolivälissä tilanne kuitenkin muuttui dramaattisesti: Käyrä alkoi sukeltaa ja on nyt 15 prosenttia pienempi kuin vuosi sitten – lyhyen aikavälin muutokset tasattuna.
Päivittäin lähetettyjen laskujen määrälle on käynyt samoin. Huhtikuun alussa ne olivat vähentyneet viidenneksen viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna.
Accountorin järjestelmissä on tietoja myös palkoista, niiden maksamisesta ja jopa tehdyistä työvuoroista. Työelämän tietosuoja estää kuitenkin niiden käyttöä ja hidastaa tilannekuvan muodostamista.
Kansantalouden ja toimialojen keskeiset tilastot kertovat tilanteesta yleensä viiveellä, koska ne perustuvat yritysten jälkikäteen raportoimiin tietoihin tai kyselyihin. Tässä kerrotut tiedot ovat peräisin suoraan taloushallinnon järjestelmistä, ja ne päivittyvät koko ajan.
Accountorin strategiajohtaja Petri Karjalainen huomauttaa, että tietoihin pitää suhtautua vielä jossain määrin varauksella. Maaliskuun laskuja kirjoitetaan vielä lähipäivinä. Palaamme siksi toimialojen tilannekuvaan ensi viikolla ja seuraamme kehitystä tarkasti myös jatkossa.
“Nämä tiedot kertovat pk-yrityksistä, ja erityisesti niistä jotka myyvät palveluitaan yrityksille joille ne lähettävät laskuja. Kuluttajille tarjottavat tuotteet ja palvelut myydään yleensä käteiskauppana. Niitä koskevia tietoja saamme aikaisintaan ensi viikon lopulla”, Karjalainen huomauttaa myös.
Kolmas varaus on riski siitä, että tilanne on vielä pahempi kuin mitä nämä luvut kertovat. Kriisi iski täydellä voimallaan Suomeen vasta maaliskuussa, jolloin käytännössä useita toimialoja suljettiin. Tämän aallon vaikutukset näkyvät täydellä voimalla laskutuksessa vasta 2-4 viikon kuluttua.
Haluatko ilmoituksen kun uudet tiedot ilmestyvät? Liity talouskriisi.fi -sivuston seuraajaksi