Rekisteröinti onnistui. Kirjaudu sisään.

Tervetuloa! Ratkaisemme. Yhdessä.

Tervetuloa! Ratkaisemme. Yhdessä.

Tarkista salasana.

Kolkuttaako konkurssikello liian aikaisin? Saavatko yritykset helikopterirahaa?

20.4.2020 Pekka Leiviskä
0

Koronaviruksen rantautumisen jälkeen valtiovallan reagointi on ollut nopeaa, mutta ehditäänkö avustus- ja lainahakemukset käsitellä ajoissa vai suljetaanko tuhansissa yrityksissä valot kassan ehdyttyä? Monella yrittäjällä tilanne voi olla viikoista kiinni.

Asiakaskäynnit ovat loppuneet kuin seinään, kauppa ei käy ja epätoivo kasvaa. Tämä on todellisuutta monessa yrityksessä. Monenlaisia valtion lainoja, takauksia ja avustuksia on lanseerattu. Monella yrittäjällä on kuitenkin huoli siitä, että käsittelyajat venyvät liian pitkiksi. Eivätkä tuet välttämättä ole sopivia kaikille toimijoille, kuten esimerkiksi ravintoloille ja yökerhoille.

Tästä turhautuneena useita ravintoloita, baareja ja yökerhoja omistavan NoHo Partnersin toimitusjohtaja Aku Vikström peräänkuulutti viikonloppuna MTV:n uutisten haastattelussa, että yritykset tarvitsevat akuutisti rahaa tileille. Vikströmin mielestä mallia pitäisi ottaa Norjasta tai Tanskasta, jossa on tuettu suoraan työpaikkoja.

NoHo Partners omistaa kaikkiaan noin 250 erilaista ravintolaa tai yökerhoa. Business Finlandin 100 000 euron kehittämisavustus ei siis auta NoHon kaltaista toimijaa. Takeaway-toimintakaan ei millään riitä pelastamaan kaikkia ravintoloita. Vikström kertoi, että yhtiön ravintoloista noin 20 myy ruokaa ulos ja noin 200 on kiinni.

“Nyt on todella kiire. Puhutaan ihan viikoista. Kassat ovat monella yrittäjällä tyhjät ja ensimmäiset konkurssit on jo nähty”, Vikström kertoi MTV:n uutisten haastattelussa.

Valtio on toivonut yritysten olevan yhteydessä omaan pankkiin ja nostanut määrärahoja Finnveralle. Moni yrittäjä on kuitenkin haluton ottamaan lainaa, koska tulevaisuus on epävarma. Kenelläkään ei ole tietoa, että milloin yhteiskunta voi palata niin sanotusti uuteen normaaliin. Siksi paine uusille tukimuodoille kasvaa.

Työ- ja elinkeinoministeriössä (TEM) hakemusten ruuhkautumisen ja tukien ongelma tiedetään. Ministeriön kansliapäällikö Jari Gustafsson kertoi viime viikolla tiedotustilaisuudessa, että ministeriö harkitsee “eräänlaista helikopterirahoitusta” yrityksille. Rahoituksen idea tulee siitä, että rahoitusta jaettaisiin tasaisesti ilman hakemuksia ja velvoitteita kaikille. Tarkempia tietoja tästä mahdollisesta helikopterirahoituksesta ei vielä ole.

Tarve on kuitenkin selvä. Valtion pääomasijoitusyhtiö Tesi kertoi maanantaina, että yhtiön teettämän kyselyn mukaan kymmenen prosenttia yrityksistä ei selviä seuraavasta kuukaudesta. Yli 100 henkilöä työllistävät yritykset puolestaan arvioivat kassavarojen riittävän alle kolmeksi kuukaudeksi.

Ongelmana on myös se, että yritykset eivät pysty noin vain vähentämään kulujaan. Tesi kertoi, että lukuun ottamatta majoitus- ja ravitsemusalan yrityksiä, 65 prosenttia pystyy alentamaan kustannuksia enintään 20 prosentilla.

Tesin 3.-14. huhtikuuta tehtyyn kyselyyn oli vastannut 801 yrityksen edustajaa.

Hakemuksissa vielä jonoja

Riittääkö hakemusten käsittelyssä sitten kädet? Tarkkaa tietoa käsittelyajoista ei tällä hetkellä ole. Työ- ja elinkeinoministeriön teollisuusneuvos Sampsa Nissinen kertoi Helsingin Sanomille perjantaina, että Business Finlandin hakemusjono lyhenee selkeästi, kun taas ely-keskusten hakemusjonosta on vielä liian aikaista sanoa.

Maanantaihin mennessä Business Finland oli käsitellyt noin 20 000 hakemuksesta 7 300. Rahoitusta oli saanut noin 5 800 yhtiötä. Kaikkiaan Business Finland on jakanut koronavirustilanteen takiaa rahaa lähes 200 miljoonaa euroa. Business Finlandin tuet julkaistiin noin kuukausi sitten eli 17. maaliskuuta. Business Finlandin johtaja Reijo Kangas kertoi perjantaina blogipostauksessa, että hakemuksia käsittelee virastossa noin sata työntekijää.

Pienten yritysten kohdalla hakemusruuhka purkautuu hitaammin. Ely-keskuksessa rahoitushaku pienille yrityksille aukesi 27. maaliskuuta. Maanantaihin mennessä hakemuksia oli jätetty noin 14 600, joista päätöksiä oli tehty noin 3 000 hakemuksesta. Kaikkiaan ely-keskus on jakanut tukea noin 29 miljoonaa euroa.

0-4 henkilö työllistävien yksinyrittäjien 2 000 euron avustushakemuksia koordinoivat ja myöntävät kunnat. Haku ei ole vielä avautunut kaikissa kunnissa. Ruuhkaa on kuitenkin tiedossa, sillä Tilastokeskuksen mukaan 0-4 henkilön yrityksiä oli vuonna 2018 Suomessa noin 320 000. Kovin ruuhka hakemusten käsittelyssä kohdistunee suurimpiin kaupunkeihin.

Yrityksen koko ratkaisee tukimuodot

Yrityksille on useita mahdollisia avustustoimia, jotka on jaettu yrityksen koon mukaan.

Kaikenkokoiset yrittäjät voivat myös hakea valtion takausta Finnveralta. Myös valtion pääomasijoitusyhtiö Tesi on avannut erityisen haun pk- ja midcap-yrityksille.

TEM on lisäksi koonnut sivuilleen tietopaketin kaikenkokoisille yrityksille.

Kirjoittajasta

Pekka Leiviskä

Vapaa toimittaja ja luova kynäilijä. Pekka Leiviskä kirjoittaa ja analysoi erityisesti talouden, yrittämisen ja työelämän ilmiöitä.