Kaupan pk-yrityksissä tehdään nyt alle viidennes normaaleista työtunneista
Tämä luku on raju, muttei yllätä: Matkailun ja ravintoloiden pk-yrityksissä tehdään nyt töitä niin vähän, että ne hädin tuskin näkyvät tilastoissa. Vähemmän havaittu asia on se, että myös kaupan alan tehdyt työtunnit ovat hälyttävän matalalla. Suunnitellut tunnit eivät vielä indikoi nousua.

Tietoa tulee jatkossa myös tehdyistä tunneista
Talouskriisi.fi:n yhteistyö Accountor-ryhmän kanssa alkaa tuottaa lähes reaaliaikaista tietoa siitä, paljonko pk-yrityksissä tehdään työtyönteja palkanlaskennan mukaan majoitus- ja ravitsemusalalla ja kaupassa.
Tiedot molemmilta aloilta kertovat, että pudotukset ovat olleet hurjia. Tehdyt tunnit ovat kaupassa myös edelleen laskevalla trendillä. Hotelleissa ja ravintoloissa pohja on saavutettu, viiden prosentin tasolta ei enää pääse paljon alemmas.
Toukokuun alussa näkyy tukkukauppa suurimpana laskutustaan menettäneenä toimialana. Myös teollisuuden vaikeudet ovat syventyneet.
Tällä hetkellä MaRa alalla tehdään vain noin viisi prosenttia ja kaupan alalla noin 16 prosenttia tunneista verrattuna maaliskuun alun työtuntitilanteeseen.
Vapun aika piristi hetkellisesti kaupan alan tilannetta ja silloin työtunteja tehtiin noin puolet siitä mitä maaliskuun alussa.
Majoitus- ja ravintola-alalla pohja saavutettu
Nyt kaupan alalla sekä suunnitellut että toteutuneet tunnit ovat uudestaan laskevalla trendillä, kun taas MaRa alalla vaikuttaisi siltä, että pohja on saavutettu.
Viikolla 20 kaupan alalla vajaa kolmannes henkilökunnasta työllistyi tehden lähes 30 tunnin työviikkoa. MaRa alalla henkilökunnasta noin puolet henkilökunnasta työllistyi tehden vajaan seitsemän tunnin työviikkoa eli noin yhden työpäivän viikossa.
Osa tunneista kirjataan jälkikäteen, joten tilastot paranevat myöhemmin- Tilaston aineisto perustuu pienten ja keskisuurten yritysten ja ketjujen työvuorosuunnitelmiin yli 15 000 henkilön osalta. Tilastossa ei ole mukana esim. suuria päivittäistavaraketjuja.
Lähes kaikilla toimialoilla kriisi kohtelee rankimmin erityisesti yksinyrittäjiä ja osa-aikaisia yrittäjiä. Tosin käteismyynnin puuttuminen vääristää jaottelua. Käteismyynti pyritään lisäämään tilastointiin kesäkuun alkuun mennessä.
Alla useamman päätoimialan uusin tilastotieto toimialoittain ja laskutusluokittain. Tilastossa yritykset on jaettu vuoden 2019 laskutuksen mukaan kolmeen yhtä monta yritystä sisältävään laskutusluokkaan ja kolmeen laskutuksen muutosluokkaan verrattuna viime vuoteen alkaen maaliskuun alusta.
