Rekisteröinti onnistui. Kirjaudu sisään.

Tervetuloa! Ratkaisemme. Yhdessä.

Tervetuloa! Ratkaisemme. Yhdessä.

Tarkista salasana.

Kauas lennot karkaavat

Koronavirus runtelee kaikkia, mutta lentoliikenne on varmasti suurten muutosten edessä. SAS aloitti yt-neuvottelut peräti 5000 ihmisen irtisanomisista, Norwegian keskittyy toistaiseksi Norjaan ja Finnairista kuulemme keskiviikkona 9:00.

28.4.2020 Petri Hakala
0
SAS lennot lentoliikenne irtisanomiset Norwegian
SAS:n lentäjät kertoivat lakosta Ruotsissa. He vastustavat jopa 5000 hengen irtisanomisaikeita. Kuva Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Finnairin koko tähänastinen menestys perustui kaukoidän yhteyksiin ja Helsinki-Vantaan edulliseen sijaintiin. Finnair jatkoi kevättalvella pitkään lentojaan Kiinasta, Intiasta, Japanista, Singaporesta ja Hongkongista Helsinkiin, josta turistien matka jatkui Pariisiin, Barcelonaan, Milanoon ja muihin Euroopan nähtävyyksiin.

Ranska, Italia ja Espanja ovat eniten riippuvaisia matkailusta. Voi vain kysyä, onko paluuta entiseen enää ikinä?

Muutaman sadan miljoonan kiinalainen keskiluokka oli ennen kriisiä vasta pääsemässä matkailun makuun. Siihen toiveeseen liittyvät myös huimat suunnitelmat Lapin matkailussa ja suorien lentojen valmistelu paikallisille kentille.

Finnair saa euroja Aasian-rahdista

Finnairin taloudellinen yhtälö ei ole vain turistien varassa. Kärjistäen voisi sanoa, että katteet tulevat rahdista ja business-matkustajista, kun matkailijat tuovat vain meteliä koneen takaosaan.

Kevyet, pienet ja kalliit tekniset osat ja lääkkeet ovat kelpo rahtia Kiinaan ja takaisin.

Finnair on kertonut, että osa sen uusimmasta kalustosta lentää parhaillaan rahtia Mongoliassa ja muissa eksoottisissa maissa. Aika näyttää, muuttuvatko hienot matkustamot pysyvästi rahtikäyttöön.

Tärkeintä tässä vaiheessa lienee, että edes osa koneista on ilmassa. Finnair on lomauttanut ison osan henkilöstöään. Näin työntekijät ovat heti käytössä, kun liikenne alkaa palautua.

Finnairista kuulemme lisää, kun yhtiö julkaisee osavuosikatsauksensa keskiviikkona 29.4. kello 9:00.

SAS irtisanoo, Norwegian keskittyy Norjaan

SAS sen sijaan kertoi aloittavansa yt-neuvottelut 5000 työntekijän irtisanomisesta. Määrä on lähes puolet koko porukasta. Esimerkiksi Ruotsin työmarkkinassa ei ole mallia lomautuksesta. Tähän asti henkilöstöllä on ollut 40 prosentin työvelvoite 90 prosentin osin valtion tukemalla palkalla.

SASin on mahdollisten irtisanomisten jälkeen huomattavasti Finnairia hankalampi palauttaa normaalia toimintaansa, jos sellainen tilanne eteen tulee.

Halpayhtiö Norwegian on oma lukunsa. Vanhassa maailmassa olisi ollut selvää, että mahdollisen konkurssin jälkeen joku toinen olisi joissakin toisissa väreissä lennättänyt yhtiön uudehkoa kalustoa. Nyt se ei enää ole niin.

Norwegian suunnittelee palaavansa juurilleen Norjan sisäiseen liikenteeseen ja uskottelee rahoittajilleen normaalin liikenteen ja reittien palaavan ensi vuonna. Aika näyttää, miten Suomenkin reiteille kilpailua tuoneelle yhtiölle käy.

Kirjoittajasta

Petri Hakala

Petri Hakala on toiminut 25 vuotta päätoimittajana ja toimitusjohtajana Satakunnan Kansassa, Hämeen Sanomissa, Forssan Lehdessä ja Iltalehdessä. Ura alkoi 1980-luvulla Uusi Suomi -sanomalehdessä.