Rekisteröinti onnistui. Kirjaudu sisään.

Tervetuloa! Ratkaisemme. Yhdessä.

Tervetuloa! Ratkaisemme. Yhdessä.

Tarkista salasana.

Ministeri Hanna Kosonen kuuli Karita Mattilan vetoomuksen ja vastasi nopeasti

9.4.2020 Hanna Kosonen
0

“Taiteen tulee kuulua, näkyä ja tuntua jatkossakin”, kirjoittaa tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen vastauksessaan taiteilija Karita Mattilan vetoomukseen. “Tarvitsemme taiteen ja kulttuurin tekijöitä juuri nyt kriisistä selviytymiseen – ja entistä enemmän kriisin jälkeen Suomen rakentamiseen.”

Hanna Kosonen 9.4.2020

Taiteen tulee kuulua, näkyä ja tuntua jatkossakin! Tarvitsemme taiteen ja kulttuurin tekijöitä juuri nyt kriisistä selviytymiseen – ja entistä enemmän kriisin jälkeen Suomen rakentamiseen.

Kulttuurin ja liikunta tuntuvat meille kansalaisille helposti itsestäänselvyyksiltä, kunnes tapahtuu jotain, joka mullistaa arkemme kokonaan. Korona on laittanut kaikkien suomalaisten elämän nopealla aikataululla uuteen järjestykseen. Kokoontumisten rajoittaminen ja kehotukset pysyä erillä toisistamme ovat merkinneet yleisökatoa monenlaisissa katsomoissa ja menetettyjä työtilaisuuksia kulttuurin ammattilaisille, niin kotimaisilla kuin kansainvälisillä kentillä.

Konkreettisimmin tämä kaikki on iskenyt kulttuurialan freelancereihin. Kalenterit tyhjentyivät kerralla. Julkisuudessa kulttuurin freelancereiden ahdingosta on puhuttu varsin paljon, oikeutetusti.

Yhteistyössä yksityisten säätiöiden ja rahastojen kanssa saimme pystyyn nopean korona-apurahahaun helpottamaan etenkin freelancereiden tilannetta. Nämä apurahat ovat haussa Taiteen edistämiskeskuksen kautta 15.4. asti.

Pääsiäisviikolla päätimme hallituksessa mittavammasta kulttuurialan koronatukipaketista. Iloitsen siitä, että ministerikollegat olivat myös kuulleet kulttuurialan hädän. Yli 40 miljoonaa euroa suunnataan koronakevään iskujen paikkaamiseen. Tästä melkein puolet kohdistetaan taiteen ja kulttuurin alan ammattilaisille, taiteilijoille, ammatinharjoittajille, freelancereille ja taiteen ja kulttuurin alan vapaille ryhmille, kulttuuritapahtumille ja muille kulttuurin alan yhteisöille. Avaamme haut heti, kun eduskunta on lisätalousarvion käsitellyt.

Tukipaketit ovat varsin mittavia, mutta niin ovat koronasta aiheutuvat tappiotkin. Kaikkia tappioita näillä summilla ei pystytä korvaamaan, vaan merkittäviä sopeutumistoimia tarvitaan kulttuurikentälläkin.

Yritystuet ovat myös luovan alan yritysten käytettävissä. Työttömyysturvan saantiehtoja on puolestaan muokattu niin, että yhä useammalla olisi työttömyysturvaan oikeutus.

Tulevan kesän tapahtumien, kiertueiden ja muiden kulttuurialan tilaisuuksien järjestämiseen liittyy suurta epävarmuutta – vielä emme tiedä, millainen kesä meillä on edessämme. Tilanne on erittäin kiperä pienemmille ja suuremmille tapahtumajärjestäjille ja kulttuuritoimijoille. Kesätapahtumilla on merkittävät aluetaloudelliset vaikutukset mm. majoitus- ja ravintolatoimialoilla. Niillä on myös suuri työllisyysvaikutus tapahtumatuotantoyrityksille.

Hallituksen tehtävä on viedä suomalaista yhteiskuntaa yli koronakriisin, mutta yksin hallitus ei tähän tietenkään pysty. Näinä aikoina on hyvä palauttaa mieleen se kattoteema, millä Suomi juhli satavuotista itsenäisyyttään muutama vuosi sitten. Se sana oli YHDESSÄ. Korona-aikoina meidän tulee elää todeksi yhdessä -teemaa enemmän kuin koskaan, vaikka olemmekin fyysisesti toisistamme etäällä. Me olemme yhdessä rintamassa taistelemassa viruksen leviämistä vastaan ja yhdessä rintamassa viemässä suomalaista kulttuurielämää kriisin yli kohti uutta kukoistusaikaa.

Karita Mattilan vetoomus talouskriisi.fi:ssä

Kirjoittajasta

Hanna Kosonen

Kirjoittaja on tiede- ja kulttuuriministeri.