Accountorin uusimmat tiedot: 40 % pk-yrityksistä jo vakavissa vaikeuksissa
Yritysten, joiden laskutus on pienentynyt yli 50 prosenttia vuoden takaisesta, osuus on selvästi kasvanut. Talouskriisi.fi:n yhteistyökumppanin Accountorin arvion mukaan pk-yrityskenttä menettää nyt liikevaihtoa arviolta miljardin kuukaudessa.
Accountorin taloushallinnon järjestelmistä keräämien tuoreimpien tietojen mukaan vaikeimmassa tilanteessa olevien yritysten määrä on lähes kaksinkertaistunut maaliskuusta. Johtopäätös on, että kriisi ajan kuluessa on alkanut vaikuttaa yhä suurempaan joukkoon yrityksiä ja että tämä ilmiö jatkunee, kun koronakriisin vaikutukset siirtyvät yritysten ketjussa eteenpäin.


Nopeimman laskutuksen pudotuksen ovat – arvattavasti – kokeneet majoitus- ja ravitsemusala sekä taiteet, viihde ja virkistys. Näiden toimialojen pysäytys oli nopea ja välitön, ja sitä on kestänyt jo yli kuukauden. Muilla toimialoilla vaikutus on vasta alkamassa.
Noin 10 000 pk-yrityksen edustavasta otoksesta kerätyt tiedot kertovat, että seuraavana jonossa ovat tukkukaupan ja hallinto- ja tukipalvelutoimialan yritykset. Näillä laskutuksen pudotus on jo noin kolmannes. Nämä tiedot tosin ovat vasta viitteellisiä, koska huhtikuu kesken ja kuun vaihde on tärkeä laskutustietojen päivittymisen ajankohta.
Menetys jo noin miljardi kuukaudessa
Accountor laskee, että näiden pk-yritykset menettivät huhtikuun 22 ensimmäisen päivän aikana laskutuksen putoamisen vuoksi liikevaihdostaan summan, joka koko kansantalouden tasolle muutettuna merkitsisi korkeintaan kymmenen henkeä työllistävissä yrityksissä vajaat 600 miljoonaa euroa.
Tässä aineistossa ei ole kuitenkaan mukana käteiskaupan osuus, joka on monella alalla valtaosa tuloista. Tästä Accountor arvioi, että pk-sektorin menetykset voisivat kuukaudessa olla noin miljardi euroa.
“Tämä laskutuksen kokonaismenetys huhtikuulle vahvistuu kuitenkin vasta kuun vaihteessa, jolloin yrityksissä lähetetään keskimääräistä suurempi määrä laskuja. On mahdollista, että huhtikuun kokonaismenetys tulee kokonaisuutena olemaan merkittävästi suurempi”, Accountor tulkitsee.
Tämä merkitsee, että vuositasolla pk-sektori voisi menettää liikevaihtoa jopa 10-12 miljardia euroa tai vieläkin enemmän, jos talouden sulkeminen jatkuu.
Kuluja sopeutettu, mutta toimialat eroavat
Aineistosta on pääteltävissä, että yritykset ovat kyenneet sopeuttamaan kulujaan noin viidenneksellä koronakriisin iskettyä niiden tuloihin. Osa tästä voi tosin olla siirrettyjä kuluja, ei varsinaisia säästöjä. Esimerkiksi veroille ja työeläkemaksuille on tarjolla lykkäyksiä.
Kovimmin koronan kourissa oleva ravintola- ja majoitusala ei ole kyennyt sopeuttamaan ostamistaan kysynnän supistumisen tahtiin samalla tavalla kuin esimerkiksi taiteet, virkistys ja viihde toimialana.
Maksukyvyssä näkyvät vakavissa vaikeuksissa olevien yritysten tilanne. Niiden myöhässä maksettujen laskujen osuus on kasvussa. Alle kuukauden myöhässä maksettujen laskujen osuus on kasvanut keskimäärin 50 prosenttia kaikilla toimialoilla. Ravintolat ja majoitus maksaa nyt myöhässä laskujaan noin kaksi kertaa useammin kuin vuosi sitten.

