Rekisteröinti onnistui. Kirjaudu sisään.

Tervetuloa! Ratkaisemme. Yhdessä.

Tervetuloa! Ratkaisemme. Yhdessä.

Tarkista salasana.

Accountorin tiedot kertovat: Tukkukauppa romahti

Talouskriisi.fi:n yhteistyökumppanin Accountorin luvut kertovat pk-yritysten jakautuneen tilanteen. 40 prosenttia yrityksistä on menettänyt vähintään puolet laskutuksestaan. Ostolaskujen maksuviiveet viestivät karusti kassan tyhjenemisestä.

29.4.2020 talouskriisi.fi
0

Koronakriisi on jakanut pk-yritykset kahtia. 40 prosenttia yrityksistä on menettänyt vähintään puolet laskutuksestaan, mutta samalla 50 prosenttia yrityksistä on pysynyt viime vuoden luvuissa tai jopa nostanut laskutustaan.

Pk-yritykset tukkukaupan laskutus romahti - Accountor
Lehtikuva / Kimmo Mäntylä

Edellisessä raportissa kerroimme, että myyntilaskujen kappalemäärä olisi normalisoitunut vuoden 2019 tasolle. Ilo oli kuitenkin ennenaikainen, sillä lukuihin vaikutti viime vuoden pääsiäinen.

Kun käytössä olevat jaksot ovat vertailukelpoisia, päivittäin lähetettyjen laskujen kappalemäärä on 20 prosenttia edellistä vuotta pienempi.

Lähetettyjen laskujen keskisumma on kuitenkin noussut vuoden takaisesta. Tämän voi selittää se, että vaikeuksissa olevien yhtiöiden laskumäärät ovat pudonneet niin merkittävästi, että ne eivät enää vaikuta olennaisesti tilaston keskisummaan.

Myös tukkukauppa ongelmissa

Edellisestä katsauksesta puuttuneen pk-tukkukaupan laskutus on romahtanut huhtikuussa lähes viidenneksen vuoden takaiseen aikaan verrattuna. Muutos maaliskuuhun on huomattava, sillä silloin lasku oli vasta kuusi prosenttia.

Euroina pk-tukkukaupasta katoaa huhtikuussa lähes 300 miljoonaa euroa, sillä 27.4. mennessä pudotusta on kertynyt jo 250 miljoonaa euroa.

Hotellien ja ravintoloiden todella karun tilanteen vahvistavat lähtevät laskut. Huhtikuun majoitus- ja ravitsemistoiminnan pk-yritysten pudotus edellisvuoden vertailuaikaan on nyt 61 prosenttia.

Hallinnon ja tukipalveluiden pk-yritysten laskutuksesta on kadonnut neljännes. Myös kuljetuksen ja varastoinnin sekä teollisuuden pk-yritysten laskutus on hiipunut vähintään kymmenen prosenttia.

Toisaalta terveys- ja sosiaalipalveluiden yritykset sekä informaatio ja viestintä näyttävät laskutuksessa hienoisia kasvulukuja. Niissäkin kasvu on kuitenkin vähäisempää kuin kriisiä edeltäneenä aikana.

Eri alat yhteenlaskien enintään kymmenen henkeä työllistävien yritysten laskutus näyttää putoavan huhtikuussa yli 600 miljoonaa euroa. Luvuissa ei ole mukana käteiskaupan osuus, joka on monella alalla valtaosa tuloista. Siksi Accountor arvioi edellisen katsauksen tavoin pudotukseksi yhteensä miljardi euroa huhtikuulta. Arvio tarkentuu, kun koko kuukauden laskutus on tiedossa.

Pk-yritysten laskutuksen muutos koronakriisissä, huhtikuu 2020. Lähde Accountor

Luvut perustuvat Accountorin taloushallinnon järjestelmien laskutusdataan, ja siitä tehdyt huomiot on skaalattu Tilastokeskuksen lukujen avulla toimialan kokoon Suomessa.

Kassaongelmat estävät laskujen maksua

Majoitus- ja ravintola-alalla 14–30 päivää myöhässä olevien laskujen määrä on kaksinkertaistunut vajaan kahden viikon takaiseen tilanteeseen verrattuna. 3–14 päivää myöhässä olevien laskujen määrä on alalla kasvanut 50 prosenttia.

Alojen yhteisistä luvuista näkyy, että laskutuksestaan yli puolet menettäneillä yrityksillä viivästyneiden laskunmaksujen osuus on kasvanut olennaisesti kahdessa viikossa. Osalla yrityksistä ei ole enää kassaa suoriutua maksuistaan ajoissa.

Kirjoittajasta

talouskriisi.fi